Hlavní obsah

Schodek rozpočtu je nejnižší za 11 let

Právo, Jiří Vavroň
PRAHA
Aktualizováno

Státní rozpočet České republiky v loňském roce skončil podle ministerstva financí se schodkem kolem 19,4 miliardy korun. To znamená, že Česko loni hospodařil nejlépe za posledních 11 let. Rozpočet schválený Sněmovnou původně předpokládal, že by schodek mohl dosáhnout až 71,3 miliardy korun.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek na mimořádné schůzi v Poslanecké sněmovně

Článek

Rozpočet v roce 2008 skončil s příjmy 1064,5 miliardy korun, výdaje byly 1083,9 miliardy korun. "Je to výsledek provedených reforem a fiskální discipliny," řekl ve čtvrtek Právu ministr Kalousek.

Kdybychom nedělali žádné reformy a pokračovali v rozhazovačné politice předchozích vlády, tak by schodek byl minimálně o 50 miliard vyšší, konstatoval ministr.

Menší než očekávaný schodek je mimořádně důležitý s ohledem na možné dopady finanční krize, shodují se ekonomičtí analytici. "Česká republika vstupuje do ekonomického zpomalení v relativně dobré kondici," řekl ČTK analytik společnosti Atlantik FT Petr Sklenář.

Reformní balíček, přes všechnu kritiku byl zásah na poslední chvíli. Současný kabinet podle Kalouska zase vrátil vývoj do reálné podoby a v době ekonomického zpomalení zajistil vládě to nejdůležitější - totiž manévrovací prostor. V něm lze snáze řešit dopady ekonomických problémů na české hospodářství. Příznivý výsledek loňského hospodaření usnadní nejen refinancování státního dluhu, upozornil ministr,

Česko plní podmínky pro euro

Příznivý výsledek hospodaření za loňský rok potvrzuje, že Česko v loňském roce pohodlně splnilo zásadní podmínku pro přijetí eura: mít schodek veřejných rozpočtů pod třemi procenty. Slova premiéra Mirka Topolánka, že vláda určí termín přijetí eura v listopadu letošního roku, se tak bude opírat podle Kalouska o reálné výsledky ekonomiky.

Sledovat vývoj schodků je zajímavý politický příběh, řekl Právu ministr financí. V roce 2003 dosáhl rozpočtový schodek 109 miliard a evropská komise s námi zahájila řízení o nadměrném schodku. Následovaly Špidlovy reformy, které se postupně projevily poklesem deficitu až na 56,4 miliardy v roce 2005. "Pak následoval prudký vzestup zadlužení po nástupu Jiřího Paroubka do funkce premiéra," uvedl Kalousek a schodek rozpočtu dosáhl v roce 2006 97,6 miliardy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám