Hlavní obsah

Vláda oznámí termín přijetí eura 1. listopadu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už za deset měsíců se Češi dozví, od kdy bude v České republice platit euro a koruna zmizí v historii. Alespoň to tvrdí premiér Mirek Topolánek, který ve čtvrtečním pořadu České televize Otázky Václava Moravce uvedl, že termín vláda oznámí 1. listopadu 2009.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Premiér Mirek Topolánek

Článek

Část politiků a ekonomů současnou vládu dlouhodobě kritizuje za odklad stanovení pevného termínu přijetí eura. Podle těchto hlasů uvádí vláda české podniky a podnikatele v nejistotu. S uspěchaným přijetím eura ale část ekonomů nesouhlasí.

Ekonomové se k plánům premiéra stavějí spíše skepticky. Podle analytičky společnosti Next Finance Markéty Šichtařové současná vláda již nemá silný mandát a vzhledem k blížícímu se konci volebního období datum přijetí eura nakonec nestanoví. Bude také prý záležet na tom, jaké dopady bude mít finanční krize na hospodaření České republiky v letošním roce.

"Reálné přijetí eura je v roce 2013 a 2014," řekl analytik společnosti Atlantik FT Petr Sklenář. Přijetí společné evropské měny na počátku roku 2013 považuje za nejbližší možné reálné datum i národní koordinátor pro zavedení eura v České republice Oldřich Dědek. "Pro mě to byl pozitivní šok," řekl Dědek v reakci na Topolánkovo prohlášení. Dodal, že problémy zemí Evropské unie způsobené finanční krizí by byly bez eura mnohem hlubší.  

V sousedních zemích Česka se eurem neplatí už jen v Polsku. Od první ledna letošního roku vstoupilo toto platidlo v platnost na Slovensku a lidé si od půlnoci vybírají hotovost v bankomatech v eurech, stejně jako platební transakce na účtech a přes platební karty probíhají v této měně eurozóny.

Reklama

Výběr článků

Načítám