Hlavní obsah

Slováci definitivně odstavili jadernou elektrárnu Jaslovské Bohunice

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Na Silvestra začala odstávka druhého bloku jaderné elektrárny V1 v Jaslovských Bohunicích. Odstavení jaderné elektrárny v Jaslovských Bohunicích bylo součástí přístupové dohody Slovenska s Evropskou unií. Slovensko se tímto krokem změnilo z vývozce elektrické energie na dovozce.

Článek

První blok Jaslovských Bohunic odstavilo Slovensko koncem roku 2006. Celková demontáž jaderné elektrárny potrvá až do roku 2025.

Letos byla zahájena dostavba třetího a čtvrtého bloku jaderné elektrárny Mochovce. ČEZ postaví zcela novou jadernou elektrárnu v Jaslovských Bohunicích. ČEZ se stal po výběru z deseti kandidátů strategickým partnerem slovenské vlády pro výstavbu jaderné elektrárny.

"ČEZ nám vyšel jako nejvhodnější firma pro tuto realizaci. Do konce května 2009 bude založený společný podnik, který zrealizuje výstavbu," řekl slovenský ministr hospodářství Ľubomír Jahnátek. Stát bude v projektu vlastnit 51 procent a český energetický gigant 49 procent. Stavba by měla stát 4 až 6 miliard euro. V roce 2010 bude předložena studie a výstavba bude zahájena v roce 2014.

V roce 2007 vyrobily jaderné elektrárny v Jaslovských Bohunicícha a Mochovcích 55 % veškeré elektrické energie na Slovensku. Slovenský premiér Robert Fico potvrdil, že jeho země si ponechá možnost, aby v případě přetrvávající globální finanční krize mohla být činnost jaderné elektrárny V1 oživena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám