Hlavní obsah

Solo Sušice končí s výrobou zápalek, přesune ji do Indie

Právo, Jindra Pašková
SUŠICE

Solo Sušice, jediný a tradiční český výrobce zápalek, přestane vyrábět k poslednímu prosinci letošního roku. Z firmy odchází 57 zaměstnanců. Výroba se 170letou tradicí ze Sušice sice zmizí, značka Solo sirkárna a. s. ale zůstane v názvu transformované obchodní společnosti. Po novém roce se prodaná výrobní technologie začne přesouvat do Indie.

Foto: Petr Eret, ČTK

Výroba zápalek se značným podílem ruční práce v akciové společnosti Solo Sirkárna v Sušici na Klatovsku.

Článek

"Firma končí výrobní činnost, ale pokračuje v činnosti obchodní. Je dostatečně finančně silná, aby se odstupným podle zákona vyrovnala se svými zaměstnanci, které propustila, i aby dál fungovala,“ řekl Právu ředitel Věroslav Puchinger.

V situaci, která výrobu ukončila, se odrazil razantní nárůst cen vstupů v kontrastu se světovými prodejními cenami, jejich růstem a klesající spotřebou zápalek. "Podražilo dřevo, energie, papírová lepenka a některé chemikálie,“ vysvětlil už dříve mluvčí společnosti Jiří Janoušek.

:. Výroba zápalek se značným podílem ruční práce v akciové společnosti Solo Sirkárna v Sušici na Klatovsku.foto: ČTK/Petr Eret

Svoji roli sehrál také růst kurzu koruny, který snížil efektivitu výroby, a konkurence z Asie, kde jsou nižní náklady. Výroba významného exportéra, který vyvážel 85 procent veškeré produkce, se stala ztrátovou.

Z Česka do Indie

Výrobní zařízení se v lednu přemístí do Indie. V Sušici zůstane obchodní část společnosti s 25 zaměstnanci. O tom, co bude s prázdnými prostorami sušické sirkárny, ředitel neinformoval.

"Zatím žádné propuštěné pracovníky ze Sola neevidujeme, přijít mohou nejdříve v lednu,“ uvedla ředitelka Úřadu práce v Klatovech Marie Bučková. "Nahlášeno máme 57 lidí,“ dodala. Nabídky práce podle ní sice jsou, ale je otázkou, zda budou propuštěným lidem vyhovovat. Ty z oboru navíc nejsou ze Sušice. K dřevařským firmám, které hledají nové pracovníky, patří například Haas Chanovice.

:. Počátky výroby zápalek v podniku Solo Sušice sahá do roku 1830. Zaměstnankyně na snímku z roku 1950 opatřují hotové krabičky nálepkami.foto: ČTK/Sedlecký

"Mezi propuštěnými jde ale většinou o ženy, a u nich může být problémem dojíždění nebo směnný provoz,“ doplnila Bučková.

Sirkárna přestává vyrábět prakticky po 170 letech. První sirky vznikaly ručně, podomácku. Tovární výroba byla zahájena v roce 1843. Firma přežila všechna krizová období minulosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám