Hlavní obsah

Slavný jazzový trumpetista Freddie Hubbard podlehl nemoci srdce

Novinky, CNN,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LOS ANGELES

V Kalifornii zemřel v pondělí ve věku 7O let americký jazzový trumpetista Freddie Hubbard. V úterý to oznámil jeho tiskový mluvčí. Hubbard patřil k předním postavám jazzové scény 60. a 70. let. Získal také cenu Grammy.

Článek

Hubbard prodělal před měsícem infarkt. Už delší dobu měl potíže se srdcem. V minulém týdnu se jeho zdravotní stav zhoršil.

Hubbard, který se narodil v Indianopolis, se prosadil v 60. letech, kdy už žil v New Yorku. Patřil k jazzové špičce a hrával s dalšími významnými postavami jazzu, jako byl saxofonista Wayne Shorter, pianista Herbie Hancock nebo Art Blakey a Ornette Coleman.

Na rozdíl od Milese Davise se držel klasického pojetí hry s jasným zvukem nástroje, který nikdy nemoduloval elektricky. V sedmdesátých letech však napomohl rozšíření funku, který prostupoval jeho známé a úspěšné album Red Clay. Cenu Grammy získal za First Light v roce 1972.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám