Hlavní obsah

Na Silvestra zazní v Praze česká hymna v gospelové úpravě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Opravdovou lahůdkou by se na Silvestra mělo stát vystoupení gospelového sboru Alfa Gospel Praises. Skupina vystoupí v přímém přenosu z pražského Václavského náměstí. Celkem padesátičlenné uskupení ze Zábřehu na Moravě zde zazpívá těsně před půlnocí českou hymnu v gospelové úpravě. "Chci zbořit mýty o gospelu. A ukázat, že tato hudba nepatří jen do kostelů, ale mezi lidi každého věku," tvrdí sbormistr a sólový zpěvák Simeon Hýbl.

Článek

Alfa Gospel přitom nejsou v hudební branži žádnými nováčky. Byť soubor vznikl v roce 2006, má za sebou již řadu úspěšných vystoupení. Naposledy letos 1. prosince, kdy na společném koncertu z Richardem Krajčem dokázali během jediného dne dvakrát vyprodat pražskou Státní operu. Na trhu je již několik týdnů i CD se záznamem tohoto koncertu, stejně jako nové CD Alfa Gospelu.

"Když jsme dostali nabídku zazpívat v přímém přenosu českou státní hymnu, byla to pro mě nejen velká pocta, ale i strašná zodpovědnost. První verzi, na které jsem řadu týdnů pracoval, nakonec neprošla. Produkci se zdála až moc moderní. Tak jsme museli změnit aranžmá a trochu zklidnit tempo. I tak si ale myslím, že se hymna v našem netradičním podání bude líbit," říká Simeon Hýbl.

:. Simeon Hýbl se sborem Alfa Gospel Praises při poslední zkoušce před silestrovkým vystoupením.foto: Korzo

Sólisty Alfa Gospelu jsou i jeho mladší bratr Ezdráš a Eva Moravcová. Kromě nich se v druhé písni Joyful, která zazní těsně po půlnoci, objeví na pódiu i čtveřice tanečnic.

"Na aranžmá jsme tvrdě pracovali řadu týdnů. Málokdo totiž ví, že nejsme souborem profesionálů. Řada dětí v gospelu patřila mezi problémové. Alkohol, drogy, rozvrácené rodiny... A právě díky hudbě se dokázaly odrazit ode dna. A vystoupení na Václaváku pro ně bude nejen odměnou, ale i důkazem, že život se dá prožít i jinak," dodává Simeon Hýbl, který v jazz-rockové oblasti působí již téměř dvacet let.

Reklama

Výběr článků

Načítám