Hlavní obsah

Přechod na euro uzavře slovenské pumpy a odstaví bankomaty

– BRATISLAVA
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Řidiči, kteří pojedou na Silvestra přes Slovensko musí počítat s tím, že na některých čerpacích stanicích nenatankují. Důvodem je přechod na euro. O půlnoci z 31.12.2008 na 1.1.2009 rovněž přestanou fungovat bankomaty, které začnou vydávat první eurobankovky až dvě hodiny po půlnoci.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Slováci se na příchod nové měny připravují nákupem balíčků s euromincemi.

Článek

Čerpací stanice budou postupně upravovat stojany a euro. "Postupně přestavíme všech 209 čerpacích stanic Slovnaft. Budeme postupovat od nejfrekventovanějších míst při dálnicích a výpadovkách, až k menším čerpacím stanicím," řekl Novinkám mluvčí Slovnaftu Anton Molnár. Podobně budou postupovat také další společnosti.

V bankách budou na přelomu roku pracovat

Perný přechod do nového roku budou mít rovněž pracovníci slovenských bank. Musí připravit bezproblémový přechod na euro tak, aby novou měnu začaly vydávat bankomaty už v prvních hodinách roku 2009. Banky otevřou své pobočky už prvního ledna a budou měnit koruny na novou měnu. Služby v plném rozsahu začnou banky poskytovat od 5. ledna 2009.

Prvních 16 dní nového roku mohou Slováci používat při placení slovenské koruny i eura. Pokladníci jim budou vydávat už pouze eura. Cenovky v obchodech budou do konce roku 2009 uváděny ve eurech i ve slovenských korunách. Banky vymění slovenské bankovky do konce roku 2009, slovenské mince vymění banky do konce června 2009. Potom už slovenskou měnu vymění pouze Národní banka Slovenska a to do konce roku 2013.

Více než polovina Slováků se na euro těší

Podle prosincového průzkumu agentury Focus se pozitivně k euru staví 58 procent Slováků, 35 procent Slováků se k zavedení eura staví nadále odmítavě. V červnu 2008 bylo pozitivních názorů 48 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám