Hlavní obsah

Festivalový rok 2009 začíná s Baumaxou, Hypnotix, Please the Trees či Eggnoise

Novinky, Stanislav Dvořák

Hudební festivaly jsou sice hlavně letní záležitostí, ale sezóna startuje již 9. ledna v Kralupech nad Vltavou (KD Vltava), kde proběhne dvoudenní indoor festival Lednový underground. Sází na kvalitu a invenci - přijede drsně humorný písničkář Xavier Baumaxa, excelentní nadžánroví muzikanti Eggnoise nebo Hypnotix, rockeři Please the Trees a řada dalších.

Článek

Vtipálek a zpěvák Xavier Baumaxa prorazil zhruba před třemi lety chytrými, provokujícími a přisprostlými texty. Se svým poetickým rebelstvím a citem pro parodii folkových klišé se stal miláčkem nejen studentského publika.

V jednom z rozhovorů prozradil Novinkám, že se v pubertě chtěl prosadit na Portě, ale vůbec se mu nedařilo. "Vždy jsem vypadl v základním kole. Poprvé v patnácti v Litvínově v DMD, po koncertě nás hodnotil sám Kapitán Kid a zdálo se mu to málo zasmraděný od ohně. Podruhé v Děčíně, někdy v 90. letech s narychlo sestavenou kapelou Truckeři a s repertoárem sesmoleným během jediného večera v hospodě - opět jsme se nechytli, ekosongy, ani posmutněle nazelenalé lovesongy nezabraly," vysvětlil.

Explozi hravé kreativity a nespoutanosti žánry mouhou nabídnout Eggnoise, jazzmani koketující s punkem a grungem. Ska s trochou jazzového koření hrají pražští Prague Ska Conspiracy s půvabnou zpěvačkou Marianou Wesley, která se relativně nedávno objevila na české scéně a v žánru u nás nemá konkurenci. Jejich aktuální deska Life on Ropes (2008) je zdarma ke stažení zde.

Za zmínku stojí i rockoví Please the Trees s frontmanem Václavem Havelkou, který je skladatelem, textařem, kytaristou i zpěvákem. Skupina vydala v roce 2008 své první album Lion Prayer a sklidila poměrně slušný ohlas.

Dále vystoupí dívčí trio Triny, které po svém zpracovává romský folklór, známá pražská kapela Hypnotix, která spojuje africké rytmy s moderní taneční hudbou, Lealoo, Rudovous, Květy, Burana Orffchester, Shahab Tolouie a Café Industrial.

Festival doplní několik filmových projekcí. Informace o předprodeji vstupenek na stránkách www.kralupy.cz/lu/vstupenky.php

Reklama

Výběr článků

Načítám