Hlavní obsah

Majitel ČSOB má zase problémy s investicemi, odepíše 900 miliónů eur

Novinky, toh

Belgická Banka KBC, která v Česku vlastní ČSOB, se potýká s dalšími problémy. V pondělí oznámila, že kvůli špatným investicím musí odepsat dalších 900 miliónů eur, tedy přes 23 miliard korun. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Článek

Za tak vysokými odpisy opět stojí obávaná globální finanční krize. Kvůli ní již před několika měsíci KBC odepsala 1,6 miliardy eur, pročež se její hospodaření propadlo ve třetím čtvrtletí do ztráty 906 miliónů eur (22 miliardy korun).

Na začátku listopadu KBC získala od belgické vlády pomoc ve výši 3,5 miliardy eur (90 miliard korun).

Nynější odepsané špatné investice se dotknou hospodaření banky ve třetím čtvrtletí. Stejně jako v předešlém odpisu je i tentokrát banka bita na dluhopisech CDO. Jde o speciální dluhopisy, u nichž se dá jen těžko odhadnout míra rizika, mají nízkou likviditu, ale mohou z nich být vysoké výnosy.

Krize ve třetím čtvrtletí zasáhla i ČSOB

Kvůli krizi se Československé obchodní bance snížil za tři čtvrtletí letošního roku zisk o 63 procent na 2,77 miliardy korun. Ve stejném období loňského roku to bylo 7,44 miliardy korun. Banka to oznámila na začátku listopadu ve zprávě o výsledcích hospodaření za první tři kvartály 2008.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám