Hlavní obsah

Kakao je nejdražší za posledních 23 let

Novinky, toh

Zahraniční trhy s komoditami se opět otřásají. Tentokrát se na historické rekordy dostalo kakao. Během obchodování v Londýně jeho cena vystoupila nejvýše za posledních 23 let. Informovala o tom BBC.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Jak stanice poznamenala, v letošním roce patří mezi nejlukrativnější komodity. Jen za uplynulých dvanáct měsíců totiž cena kakaa vzrostla o 70 procent. Podle Forbesu se ve středu květnový kontrakt na kakao dostal až na 1820 liber za tunu.

Cena letěla vzhůru i během obchodování ve Spojených státech, ale ne tak jako v Británii, a to kvůli zatím pevnému dolaru. Většina komodit se většinou obchoduje v americké měně, dokonce i v Londýně, jenže právě kakao se nakupuje za libry. Obchodníci tak nyní vydělávají díky slabému kurzu měny. Libra se totiž v předešlých dnech dostala téměř na hodnotu eura.

Kakao letos zdražuje také kvůli nižší produkci. Experti navíc očekávají, že úroda kakaa v Africe, zejména na Pobřeží Slonoviny, bude jedna z nejnižších za poslední roky. Cena by proto měla růst i nadále.

Pobřeží slonoviny totiž patří mezi nejvýznamnější vývozce kakaa na světě, přibližně 40 procent veškeré produkce.

Letos byla na rekordech i rýže

V letošním roce už byla na rekordech například rýže. Na jaře se tuna prodávala za více než 1000 dolarů a jelikož rýži používá polovina světa jako hlavní zdroj obživy, hrozil mnoha zemím hlad. Po několika týdnech cena plodiny přestala růst a začala výrazně klesat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám