Hlavní obsah

Zařízení v pohotovostním režimu budou muset mít nižší spotřebu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Elektronické přístroje používané v Evropské unii budou muset mít v takzvaném pohotovostním režimu nižší spotřebu. Rozhodla o tom Evropská komise s tím, že do roku 2020 tak tato zařízení budou spotřebovávat téměř o tři čtvrtiny méně energie. Nařízení, které stanovuje přísnější standardy pro výrobce, se týká všech elektrických spotřebičů používaných v domácnostech i kancelářích.

Foto: Profimedia.cz

Pohotovostní režim, který usnadňuje jejich vypínání a zapínání, například pomocí dálkového ovládání, má většina elektronických zařízení jako televize či počítače.

Článek

"Opatření ušetří Evropanům miliardy eur, zároveň díky němu ubudou milióny tun emisí skleníkových plynů," uvedl evropský komisař pro energetiku Andris Piebalgs.

Pohotovostní režim, který usnadňuje jejich vypínání a zapínání, například pomocí dálkového ovládání, má většina elektronických zařízení jako televize či počítače. Podle Evropské komise přístroje přepnuté do tohoto režimu spotřebují ročně v EU zhruba 50 terawatthodin elektřiny, do roku 2020 by to díky novému nařízení mělo být o 73 procent méně. Úspora odpovídá roční spotřebě elektřiny v Dánsku. Zároveň by díky novému nařízení měly emise oxidu uhličitého klesnout asi o 14 miliónů tun za rok.

Nová pravidla pro výrobce začnou platit v prvním čtvrtletí příštího roku. Do roku 2010 by podle něj spotřeba nových přístrojů neměla být vyšší než jeden nebo dva watty. V roce 2013 by pak tyto hodnoty měly ještě klesnout, a to na půl wattu a jeden watt. V současnosti některá starší zařízení mají spotřebu až 20 wattů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám