Hlavní obsah

Nezapomenutelné stavby funkcionalistického architekta Jaroslava Fragnera

Novinky, Kristýna Křížová

Architektura Jaroslava Fragnera vyniká nadčasovostí, málokdo by hádal, že jejímu tvůrci by letos bylo 110 let. Své narozeniny by oslavil 25. prosince, a tak si připomínáme, co zajímavého tento architekt, pedagog a návrhář vytvořil. Zprvu byl ovlivněn geometričností kubismu, později jej upoutala účelnost funkcionalismu. Jeho stavby ale stále zůstávají moderními a inspirativními.

Článek

Obnova Betlémské kaple a sousedního Domu kazatele, úpravy na Pražském hradě a rekonstrukce a dostavba Karolina - univerzitního domu se slavnostní aulou a sídlem rektora, to jsou asi nejznámější Fragnerovy práce.

Rekonstrukcí a dostavbou Karolína se zapsal do dějin

Dlouhodobá rekonstrukce a dostavba areálu Karolina probíhala po etapách. Fragner se snažil odkrýt původní středověké jádro domu a uplatnit každý zachovaný gotický článek, který doplnil moderními prvky a výzdobou.

Centrálním prostorem pražského Karolina je dnes Velká aula, v prvním poschodí najdete slavnostní shromaždiště akademické obce - velký sál, v němž se konají také imatrikulace a promoce studentů a absolventů Karlovy univerzity. Dnešní podobu dal této stavbě právě Fragner.

.: Karolínum - Fragner zachoval středověké stavební části, včetně detailů a vytvořil monumentální architektonický celek.foto: www.cuni.cz

Výjimečný architekt i vzácný člověk - tak Fragnera hodnotili jeho souputníci. Architekt Jiří Novotný o něm ostatně napsal: "Žil, pracoval a působil v jakési intimní duchovní rezervaci, bez ostnatého drátu a varovných nápisů, obehnané jen lehkým plotem. Odtud vycházel pokaždé tam, kde o něco podstatného šlo, a dovnitř propouštěl jen to smysluplné."

Puristická čtyřka

Architekturu dvacátých a třicátých let minulého století silně ovlivnil otec moderní architektury - Le Corbusier. Jeho zásady purismu a funkcionalismu nezůstaly bez odezvy ani u mladého studenta architektury Jaroslava Fragnera. Jejich tvorba si opravdu je blízká, a Fragner se stal jedním z nejmladších průkopníků tohoto směru u nás.

.: Kostel od Le Corbusiera, který Fragnera velmi ovlivnil, je dnes ve všech učebnicích moderní architektury.foto: PRÁVO/Bohuslav Borovička

Spolu s dalšími třemi architekty byl členem tzv. Puristické čtyřky, které šlo hlavně o to převádět nejjednodušší objemy obohacené dalšími složitějšími prvky, zejména je bavila hra s vrženými stíny, fascinovala je kulatá stínidla, atypické okapní roury apod. Purismus ve Fragnerově podání měl mnohem modernější duch.

Fragner pak přešel k avantgardní architektuře konstruktivismu a funkcionalismu. Klíčovým momentem Fragnerovy tvorby byl návrh Kojeneckého pavilonu nemocnice na Podkarpatské Rusi, ta se stala jednou z prvních moderních staveb ve střední Evropě.

Fragner byl oproti většině funkcionalistů výjimečný i tím, že rád používal barvu nebo alespoň drobný barevný akcent.

Jeho budovy najdete po celém Česku

V Kolíně navrhl - dnes již neodmyslitelný symbol města - tepelnou elektrárnu ESSO. Postavil zde také moderní vilu ředitele elektrárny Václava Budila a pozoruhodný objekt prodejny Tatra Skoch, který na první pohled zaujme dynamickým motivem teras.

Další Fragnerovy funkcionalistické stavby najdeme v Kostelci nad Černými Lesy, v Českém Těšíně nebo v Nespekách, kde pro své příbuzné, mimo jiné i pro svou ženu tanečnici a choreografku Milču Mayerovou, a přátele navrhl několik drobných víkendových domků, v nichž se odrážely poznatky z Fragnerovy cesty po Americe.

.: Nespeky u Benešova - i tam stojí rodinný dům od Jaroslava Fragnera. foto: ČTK

Prosadil se i v Praze realizací paláce Merkur v Revoluční ulici. Spousta jeho návrhů ale zůstala jen na papíře.

Po smrti svého profesora Gočára se Fragner ujal řízení Školy architektury na Akademii výtvarných umění, kde vychoval řadu výborných architektů: například Alenu Šrámkovou či Evu Jiřičnou, jejíž stavby si můžete prohlédnout zde.

Svou profesi Fragner velmi miloval, a to jak rekonstrukci starých památkových objektů, tak i stavbu nových domů. "Architekt může splnit svůj úkol jen tehdy, je-li jím zaujat - okouzlen," napsal jednou o své práci.

Nechte se architekturou také okouzlit a vydejte se podívat na jeho stavby osobně, třeba na ty pražské - Karolínum najdete na Ovocném trhu 3 a podívat se můžete i na Malobytové domy družstva "Nad Vltavou" s adresou Pod Kavalírkou, nebo se běžte podívat na bývalou administrativní budovu pojišťovny Merkur na Revoluční třídu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám