Hlavní obsah

Rebelové ODS jsou ochotni pomoci svrhnout vládu

Právo, Lukáš Bek
PRAHA

Šéf sociální demokracie Jiří Paroubek nemusí být daleko od pravdy, když tvrdí, že by měl dostatek hlasů pro svržení vlády. Za určitých okolností jsou ochotni zvednout ruku pro nedůvěru Topolánkovu kabinetu bývalí členové klubu ODS Juraj Raninec a Jan Schwippel.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslanci ODS Juraj Raninec (vlevo) a Jan Schwippel

Článek

Pro pád vlády je potřeba 101 hlasů, ČSSD s komunisty nyní mají 97 hlasů. Kromě dvou zmíněných poslanců ODS by se mohli přidat například i Vlastimil Tlustý či zelené rebelky Věra Jakubková a Olga Zubová.

„Mě nezajímají přání pana Paroubka, ale zájem této země. V každém případě tato vláda zejména kvůli několika jejím členům nemá moji důvěru, protože například lidé typu Ivana Langra, kteří lobbují za kontroverzní podnikatele a premiér je ještě hájí, to považuji za nechutné a nemá to patřit do demokratické republiky,“ řekl v pondělí Právu Raninec.

Langerovu hlavu žádá i ČSSD

Pokud by ČSSD vyvolala hlasování o nedůvěře, poslanec soudí: „V každém případě mě bude zajímat názor pana prezidenta, protože ten v případě, že by vláda padla, má zásadní ústavní pravomoci.“

Raninec podle svých slov v současnosti není rozhodnut, jak by hlasoval. Nechce však pomáhat levici k nástupu k moci. Na dotaz, zda by hlasoval pro nedůvěru v případě, že by prezident Václav Klaus přišel s řešením například v podobě vlády odborníků, tzv. úřednické, Raninec odpověděl: „Ano.“

Opatrněji se vyjádřil další z rebelů Schwippel. „Považuji podmínky pana Paroubka za nesmyslné. Zároveň doufám, že koaliční politici pochopí, že je lepší se domluvit s vlastními lidmi, kteří nechtějí nic jiného než plnění volebního programu,“ řekl Právu.

Na dotaz, zda by za určitých okolností hlasoval proti vládě, nicméně odpověděl: „V tuto chvíli nevylučuji vůbec nic.“

Tlustý se omezil na konstatování: „Přeji krásné svátky.“

Ve hře menšinová vláda i nové volby

Jako o možném rebelovi se v kuloárech ODS mluví o místopředsedovi klubu ODS Janu Bürgermeisterovi. Ten však na dotaz Práva rezolutně odmítl, že by se mohl stát součástí Paroubkovy hry.

Nevyloučil však variantu menšinové vlády ODS: „Nesmíme se bát podívat pravdě do očí a je třeba konstatovat, že trojkoaliční projekt došel na konec cesty, že my už žádné reformy nezvládneme nebo že je třeba přemýšlet o dalších variantách. Já z toho strach nemám.“

Jednou z možností je podle Bürgermeistera menšinová vláda či předčasné volby, byť nejsou pro ODS obzvlášť výhodné.

Výrazně nespokojen s fungováním koalice je podle kuloárových informací také liberecký poslanec ODS Libor Ježek, který se nezúčastnil pátečního hlasování o poplatcích. Podle informací Práva jde o dalšího potenciálního rebela, neboť prý nešlo o zánět slepého střeva, jak řekl premiér Topolánek.

Podobně se hovoří o Janu Klasovi, který rovněž při hlasování o poplatcích chyběl. Prý kvůli vysokému tlaku, ale ani u něj to údajně nebylo tak žhavé. Oba neberou telefony.

Naopak olomoucký poslanec ODS Zdeněk Boháč byl podle informací Práva na zmíněném klíčovém hlasování vypárován, nezúčastnil se ze zdravotních důvodů. Chyběl celý den, prý má zraněnou achilovku. Ve Sněmovně ve stejnou dobu chyběla soc. dem. poslankyně Ladislava Zelenková.

Hovorka vládu opět podpoří

Lidovecký poslanec Ludvík Hovorka neuvažuje, že by s ČSSD vyslovil vládě nedůvěru. „Výhrady k poplatkům zazněly ve Sněmovně, ale nemyslím si, že by kvůli tomu měla padnout vláda,“ řekl Právu Hovorka.

Dodal, že vyjma zákonů týkajících se zdravotního pojištění a speciálních zdravotních služeb zatím může vláda počítat s jeho hlasem.

Zubová nedala včera Právu jasnou odpověď na otázku, zda by svým hlasem mohla pomoci k vyjádření nedůvěry vládě. „V tomto předvánočním čase alespoň na chvilku nechci přemýšlet o neustálých rozbrojích ve Sněmovně. Myslím, že všichni poslanci by mohli opustit siláckou rétoriku a hledat cestu kompromisu.“

Jakubková konstatovala: „Pan Paroubek určitě není ten, s kým bych hlasování o nedůvěře konzultovala,“ reagovala pro Právo. Pode ní veřejnost před Vánoci ani vyslovování nedůvěry vládě nezajímá a nikdo s ní nedůvěru ani neprobíral.

Jakubková připomněla, že má svoji hlavu a rozhoduje se, jak bude hlasovat, „až když vím, o čem to je a jaká je situace“. U poplatků upřednostňuje koaliční kompromis, který by zohlednil seniory.

Klausovy pravomoci
Pokud Sněmovna vysloví vládě nedůvěru, premiér a jeho prostřednictvím další členové kabinetu podají demisi do rukou prezidenta. Ten podle ústavy demisi přijme. Hlava státu v takovém případě pověří vládu v demisi vykonáváním jejích pravomocí do doby, než je jmenována vláda další.
Václav Klaus by v takovém případě měl volné ruce k výběru nového premiéra a na jeho návrh pak jmenuje další členy vlády. Prezidentem jmenovaná vláda musí do třiceti dnů předstoupit před Sněmovnu s žádostí o důvěru.

Reklama

Výběr článků

Načítám