Hlavní obsah

Bulharsko pokutovalo ČEZ za zneužití dominance na trhu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bulharský dozor nad dodržováním pravidel hospodářské soutěže dal české elektrárenské skupině ČEZ pokutu 1,1 miliónu leva (téměř 15 miliónů Kč). Komise v pátek uvedla, že ČEZ dostal finanční trest za zneužití dominantního postavení na bulharském trhu s elektřinou.

Foto: Tomáš Holý, Novinky

Článek

"Nejsme si ale vědomi, že bychom postupovali v rozporu se zákonem," řekla mluvčí společnosti Eva Nováková.

Podle protimonopolní komise poškodil ČEZ zájmy spotřebitelů, když zavedl tříměsíční účty za elektřinu místo měsíčního vyúčtování. Komisi se také nelíbilo, že ČEZ zvýšil cenu za opětovné připojení do sítě a za to, že nezajistil stabilní dodávky elektřiny, napsala agentura Reuters.

Začátkem letošního roku ČEZ podal v Bulharsku sérii pěti soudních žalob, jednu stížnost k arbitrážnímu soudu a jednu stížnost k antimonopolnímu úřadu. Firma se tak snaží vyjasnit podmínky fungování na bulharském trhu. Podnikání ČEZ v Bulharsku ztěžují kromě jiného i příliš nízké regulované ceny elektřiny.

ČEZ působí v Bulharsku od začátku roku 2005. Distribuční společnost CEZ Razpredelenie dodává elektřinu více než dvěma miliónům odběratelů na západě Bulharska, včetně obyvatel Sofie. Černouhelná elektrárna Varna, kterou ČEZ koupil v květnu 2006, vyrobila loni 3,7 TWh elektřiny, tedy asi desetinu bulharské spotřeby.

Reklama

Výběr článků

Načítám