Hlavní obsah

Tatra je paralyzována krizí, propustí 1400 zaměstnanců

Právo, Novinky, toh, plk
KOPŘIVNICE
Aktualizováno

Kopřivnická automobilka Tatra propustí na začátku příštího roku 569 zaměstnanců. Propouštět začne koncem ledna. Od letošního pololetí do konce března příštího roku tak firmu opustí 1400 zaměstnanců místo dosud avizovaných 820. Novinkám to potvrdil mluvčí společnosti Vladimír Bystrov.

Článek

„Tatra, má-li si udržet zdravé hospodaření, musí přizpůsobit svůj počet zaměstnanců úměrně objemu zakázek od svých zákazníků,” odůvodnil rozhodnutí generální ředitel podniku Ronald Adams.

Z necelé první šestistovky propuštěných lidí bude přibližně polovina z řad režijních zaměstnanců, nevýrobních pracovníků a administrativního personálu. Před propouštěním pracovalo v podniku 4397 lidí.

Firmě se již povedlo snížit náklady o 28 procent, ale šetřit hodlá i nadále. Vyhlídky společnosti by se prý mohly zlepšit až koncem příštího roku. “Netrpělivě čekáme na oživení globálních trhů, k němuž, jak věříme, dojde koncem roku 2009 nebo začátkem roku 2010,“ dodal Adams.

„Je to tragédie, jsem z toho v šoku,“ povzdychl si nad zprávou tatrovácký odborový předák Pavel Baroň. Rozhodnutí majitelů Tatry ho nepříjemně zaskočilo. „Já to vím od čtvrtku dopoledne,“ přiznal a dodal, že vůbec nemá cenu cokoli komentovat. „Nálada je tady pod psa,“ okomentoval atmosféru mezi tatrováky. Ti prý navíc přestávají důvěřovat vedení. „Lidem se nedivím. Ani já už pomalu nevěřím, že to je konečné číslo,“ řekl Baroň.

O společnosti Tatra:
Od září roku 2006 vlastní Tatru Kopřivnici společnost Tatra Holdings. Jejími majiteli je čtveřice investorů: KBC Private Equity, indická společnost Vectra, americký podnikatel Sam Eyde a společnost Meadow Hill. Tu vlastní Adams se svou ženou Editou.

Zasaženo je celé odvětví

Tatra první velké změny ve výrobě oznámila před necelým měsícem. Celé první čtvrtletí příštího roku by měla výroba jet jen tři týdny v měsíci.

Společnost je stejně jako zbytek odvětví zasažena současnou hospodářskou krizí.

Například mladoboleslavská Škoda Auto v pátek zastaví výrobu na více než tři týdny. Zaměstnanci podniku začnou pracovat znovu 13. ledna.

Kromě Tatry propouští na Novojičínsku zaměstnance také další čtyři firmy: novojičínský Visteo-Autopal, Romotop Suchdol nad Odrou, Continental Automotive Systems ve Frenštátu pod Radhoštěm a státní podnik VOP 025 Nový Jičín. V nich by mělo dohromady přijít o práci více než 800 zaměstnanců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám