Hlavní obsah

Největší ucho USA ve vesmíru bude měřit tři kilometry čtvereční

Právo, VAL

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší a nejvýkonnější odposlechovou družici USA připravuje v nejvyšší tajnosti Národní průzkumný úřad USA (NRO, National Reconnaissance Office). Šestitunová družice Orion NROL-26 je vybavena elektronikou k odposlechu bezdrátových komunikací s cílem monitorovat zejména teroristické skupiny a organizace nepřátelské Spojeným státům.

Článek

Družici vynese z mysu Canaveral 77 metrů vysoká raketa Delta IV Heavy, v současnosti nejsilnější americký nosič, který družici usadí na stacionární dráhu ve výšce 38 tisíc km nad Zemí. Tam se rozvine dosud největší příjmová anténa o ploše téměř tří kilometrů čtverečních. Náklady na start se blíží dvěma miliardám dolarů.

NRO zatím měla k dispozici několik odposlechových družic podstatně menších rozměrů, jejichž výkon již nestačil na sledování všech struktur, jež Spojené státy považují za nepřátelské a rizikové. Nový satelit bude moci využívat celý americký zpravodajský systém, tvořený 16 agenturami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám