Hlavní obsah

Prohlížeč Internet Explorer má vážnou chybu

Novinky, BBC, mif

Firma Microsoft v úterý přiznala, že internetový prohlížeč Explorer má vážnou bezpečnostní chybu, které mohou zneužít počítačoví piráti. Odborníci doporučují tento prohlížeč nyní raději vůbec nepoužívat. Společnost Microsoft doporučila, aby si lidé změnili stav zabezpečení na "vysoké".

Článek

Stačí, aby se člověk dostal na internetovou stránku, která chybu zneužívá, a virus umožní přečíst veškeré operace, které člověk na počítači dělá. Včetně zadávání hesel a bezpečnostních kódů, například při internetovém bankovnictví.

Firma problém řeší už čtyři dny. Než se k výsledku dobere, mohlo by to trvat ještě několik dní. Prohlížeč Internet Explorer je ve světě využíván nejvíce.

Chybu prý obsahuje většina aktuálních verzí Exploreru, především pak verze 7.0. Virem je nyní podle zástupce Microsoftu Johna Currana zasaženo 0,02 procenta stránek. Od chvíle, kdy byl virus objeven, zasáhl 10 000 stránek.

"V tomto případě objevili piráti díru dříve než Microsoft, a to je vždycky špatně," řekl Rick Ferguson ze společnosti Trend Micro, která je jedním z největších výrobců antivirových programů. Doplnil, že pokud lidé mají tu možnost, měli by dočasně využít jiné prohlížeče. To ale Microsoft odmítl.

Bezpečnostní chybou trpí i Windows

Zahraniční bezpečnostní portál ITPro informoval také o chybě zabezpečení v aplikaci WordPad, která je běžnou součástí operačního sytému Windows od Microsoftu.

Bezpečnostní riziko se týká operačních systémů Windows 2000 SP4, Windows XP SP2 a Windows Server 2003 SP1 i SP2.

V těchto operačních systémech totiž útočník může zneužít chyby v programu WordPad Text Converter při práci se soubory Microsoft Word 97.

Podle Microsoftu se chyba netýká žádné verze Visty a Windows XP s nainstalovaným třetím opravným balíkem. Tyto operační systémy údajně chybný kód neobsahují. Více informací o chybě Windows naleznete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám