Hlavní obsah

Za Kubiceho vedení se z ÚOOZ ztrácely tajné dokumenty, říká Houba

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Náměstek policejního prezidenta Jiří Houba odpovídal na otázky deníku Právo týkající se oznámení bývalého šéfa útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Jana Kubiceho, které učinil rok po svém odchodu do civilu. Některá média uvedla, že jeho podřízení měli v rukou důkazy o pozadí vraždy Františka Mrázka. V současnosti jsou podezřelé osoby vyšetřovány.

Článek

V médiích se objevily zprávy, že Kubiceho podřízeným nebylo umožněno celou věc dotáhnout do konce. Co si o tom má veřejnost myslet?

Kdyby to byly důkazy ve spisu, tak si nikdo nedovolí s tím jakýmkoliv způsobem manipulovat. Jedná se o nejzávažnější trestný čin, tedy vraždu, a to si zkrátka nikdo nedovolí. Vyšetřovatelům v práci nikdo nebránil, alespoň ne v období, kdy jsem tu byl já, tedy od loňského června. Kdyby za mnou pan Kubice přišel, že má takové a takové problémy, tak bych to samozřejmě řešil, ale to se nikdy nestalo.

Jak se ukázalo v souvislosti s tzv. Kubiceho zprávou, tak svým nadřízeným z policejního prezidia ale příliš nevěřil.

Myslím, že informace, které dával dohromady se svými kolegy, ho zcela pohltily a posléze si již nedokázal udržet patřičný nadhled, možná to bylo i z důvodu jeho nízké kvalifikace a naprosté absence zkušeností s policejní prací.

Jestliže dnes Kubice tvrdí, že jsem o práci vyšetřovatelů neměl zájem, tak lže. Zájem jsem měl, ale požadoval jsem kvalifikovanou práci, která by vedla k výsledkům.

A když nereagoval na můj požadavek dodržovat základní zásady trestního řízení, tak mne přestalo bavit stále dokola poslouchat jeho nepodložené teorie o tom, že mafiáni jsou pomalu za každým rohem.

Policie totiž není zpravodajská služba, ale orgán činný v trestním řízení, což je podstatný rozdíl. Jsem rád, že nakonec sám pochopil, že takhle se policejní práce dělat nedá a že odešel i se svými náměstky.

Byla tato elitní složka policie podle vás skutečně v tak špatném stavu?

Ten útvar byl v žalostném stavu. Byl zanedbaný jak materiálně, tak personálně, ale hlavně tam byly naprosto špatné mezilidské vztahy, a to jak uvnitř útvaru, tak i vně. Často navíc nebyl dodržován spisový řád, zpětně jsme např. zjistili, že tam chybějí některé dokumenty včetně utajovaných.

Jan Kubicefoto: PRÁVO/Milan Malíček

Jan Kubice: Tajné materiály se u nás neztrácely
Bývalý šéf policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Jan Kubice důrazně popřel, že by se za jeho působení v čele elitní protimafiánské jednotky ztratily utajované dokumenty k závažným případům, a jakékoli pochybení popírá.
„Za dobu mého vedení útvaru tam byly provedeny stovky kontrol na vedení spisové služby a nikdy se žádné nedostatky neobjevily. Navíc kromě mě odcházeli počátkem roku i téměř všichni šéfové odborů a expozitur a ve všech případech se samozřejmě prováděly předávací protokoly a absolutně nic přitom nechybělo,“ řekl k tomu Kubice.
Ohradil se i proti tvrzení, že by vedl ÚOOZ diletantským způsobem, jak naznačil Houba. „Ten útvar jsem zakládal a 13 let jsem stál v jeho čele. A ÚOOZ byl přitom dlouhodobě hodnocen jako jeden z nejlépe vedených, například žalovatelnost našich případů, což je jeden z nejdůležitějších ukazatelů, se pohybovala kolem 97 procent,“ uvedl Kubice.

O jaké dokumenty šlo a čeho se týkaly?

Jedná se o asi desítku utajovaných dokumentů a několik desítek dokumentů neutajovaných, které obsahovaly různě závažné informace z prověřovaných případů. Víc k tomu v tuhle chvíli nemůžu říct.

Byl za to někdo potrestán?

Nyní probíhá šetření bezpečnostním odborem policejního prezidia ke zjištění pochybení konkrétních osob a následně budou činěny další kroky.

Spolu s bývalým vedením z útvaru odešlo i množství zkušených a velmi těžko nahraditelných detektivů. Věříte, že se ještě policii podaří vraždu nekorunovaného šéfa pražského podsvětí podobně jako další velké případy došetřit?

Není pravda, že by z útvaru odešli všichni velezkušení policisté. Několik jich bylo, ale rozhodně mezi ně nepatřilo bývalé vedení, navíc většina vyšetřovatelů těch velkých kauz na nich normálně pracuje dál.

Takže věřím tomu, že se to podaří dotáhnout do konce, protože věřím těm, co na útvaru zůstali, že chtějí svoji práci dělat jako profíci.

Problém samozřejmě je, že svou roli hraje jednak čas, který už od té doby uplynul, a hlavně masivní úniky informací z operativního šetření, což se týká i oné Kubiceho zprávy. Když se všude mluví o tom, co policie všechno ví, tak ti pachatelé na to můžou reagovat.

V poslední době některé velké případy skončily do ztracena, stačí vzpomenout rozsáhlou korupční kauzu biolíh nebo obvinění bývalé náměstkyně ministra pro místní rozvoj Věry Jourové. Na mrtvém bodě je už několik měsíců také vyšetřování příbramského fotbalového bosse Jaroslava Starky.

Ano, my teď bohužel sklízíme plody špatné práce předchozího vedení. Útvar se zaměřoval na sběr informací, které ale často nedokázal zpracovat do podoby důkazů.

Za dohledu vedení tam navíc docházelo k porušování presumpce neviny, natáčelo se třeba velkolepé zatčení Starky a záznam měla média k dispozici ještě dříve, než tomu člověku bylo sděleno obvinění. Svědčí to o diletantském řízení útvaru bývalým vedením a toto se již opakovat nesmí a také nebude.

Mrzí mne, že to musím takhle otevřeně komentovat, ale už je neúnosné to okopávání kotníků ze strany bývalých, rádoby uznávaných elitních policistů.

Bývalé vedení ÚOOZ si také opakovaně stěžovalo na fakt, že od svých kolegů z protikorupční policie nikdy nedostali spis Krakatice, který mapoval rozsáhlé kontakty Mrázka do státní správy. Jak je možné, že spolu jednotlivé útvary takto odmítají spolupracovat?

Nemůžu hodnotit to, co bylo před mým příchodem na prezidium. Já o ničem takovém nevím, za mnou pan Kubice s podobným problémem nikdy nepřišel. Pokud by to udělal, tak bych určitě udělal takové kroky, aby mohla být ta vražda řádně vyšetřena.

Každopádně můžu garantovat, že všechny ty spisy jsou nyní ve vztahu k objasnění oněch 35 vražd souvisejících s Františkem Mrázkem důkladně analyzovány. Pod mým vedením spolu musí útvary spolupracovat, na tom trvám. V několika případech jsou už zřízeny společné pracovní týmy napříč útvary. Věřím, že ty případy, které došetřit jdou, tak ty také došetříme.

Od výměny vedení protimafiánského útvaru zanedlouho uplyne rok. Podařilo se už ÚOOZ postavit po vlně odchodů desítek detektivů do civilu zpátky na nohy?

Personální podstav tam byl 115 policistů z celkového počtu 500, zatímco teď je to zhruba 80. Nové kvalitní lidi teď navíc stále nabíráme. Nejdůležitější ale je, že tam skutečně nefungovaly základní mezilidské vztahy, nemluvili spolu ani kolegové.

Za ten necelý rok je pracovní klima pod vedením nového ředitele Roberta Šlachty a jeho týmu úplně jiné. Nedochází už k neřízeným únikům informací a k porušování presumpce neviny.

Nicméně na fakt, že chybí určitá vůle a podpora pro vyšetřování těch nejcitlivějších kauz s přesahem do politiky, si podobně jako Kubice stěžují někteří detektivové nadále, a to nejen z ÚOOZ, ale také např. na protikorupční policii. Můžete vyloučit, že by byl někdo popotahován za to, že píchne do vosího hnízda?

Ředitelé všech celorepublikových útvarů jsou vedeni k tomu, aby dělali svou práci oproštěnou od jakýchkoliv politických tlaků. Já něco takového opravdu odmítám a ani o žádných politických tlacích nevím. Pokud naši lidé postupují v souladu se zákonem, nikdo je určitě nebude perzekuovat za to, že se pouštějí do citlivých kauz. Naopak.

Obavám ale nahrávají i spekulace o různých personálních rošádách v nejvyšších patrech policie. Podle informací Práva se např. počítá s tím, že současný šéf protikorupční policie Jiří Novák nahradí končícího ekonomického náměstka na prezidiu Tomáše Kužela a Novákovi podřízení to vnímají tak, že je po roce úspěšné koncepční práce třeba přistřihnout sílícímu útvaru křídla.

Do jisté míry tyto obavy chápu, nicméně jestliže někdo říká, že chci tímhle způsobem odstavit Nováka od citlivých kauz, tak to je holý nesmysl. Nicméně Novák je velice schopný šéf a také zdatný ekonom znalý zákonů, a pokud se bude chtít do výběrového řízení na místo náměstka přihlásit, tak já mu bránit nebudu.

Vnímal bych ale jako velký problém, kde budu hledat nového šéfa protikorupční policie. Nováka bych měl na prezidiu rád, ale ještě radši bych ho měl nadále ve vedení toho útvaru.

Na novém ekonomickém náměstkovi, ať už to bude kdokoliv, bude mimo jiné i realizace plánu na sestěhování všech celorepublikových útvarů na jednu adresu v současném sídle ÚOOZ. Právě to je ale také důvodem velkých obav detektivů. Co si od toho vedení slibuje?

Jednoznačně zkvalitnění práce. Kromě lepší výměny informací přinese tahle akce i mnohem lepší materiální zabezpečení, policisté budou sedět v rekonstruovaných objektech s novou nejmodernější technikou.

Detektivové ale poukazují na to, že z jižního okraje Prahy, kde ÚOOZ sídlí, budou mít komplikovaný styk se svými zdroji, nedokážou si také představit, jak budou jezdit na výslechy v centru Prahy se stohy spisů v tašce.

V době, kdy se tohle bude realizovat, už ale bude fungovat i systém elektronického trestního řízení, takže všechny spisy, které nyní mají skutečně mnohdy desítky tisíc stran, už budou pouze v elektronické podobě a nikdo tak těžké šanony převážet nebude muset. To bude znamenat obrovský skok dopředu i v dalších ohledech, např. státní zástupce bude moci dohled nad vyšetřováním provádět on-line, nikdo nebude muset posílat kurýrem spisy sem a zpátky. Mimo jiné to ušetří i spoustu peněz. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám