Hlavní obsah

Globální ekonomická recese podporuje kybernetickou kriminalitu

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ekonomická recese představuje podhoubí pro celou řadu podvodných aktivit. Kybernetičtí zločinci zneužívají strachu a obav zákazníků. Ekonomický pokles odvádí pozornost vlád a politiků a kybernetická bezpečnost již pro ně v tuto chvíli není prioritou, což znesnadňuje koordinovaný postup v mezinárodním měřítku.

Foto: Novinky

Lidé, kteří zoufale shánějí práci, se mohou dát nalákat i k tomu, aby pro podvodníky pracovali jako „prostředníci“ a pomáhali jim prát jejich zisky.

Článek

Kybernetičtí zločinci vydělávají na obavách zákazníků tím, že jim nabízejí již dávno používanou možnost snadného zisku. Lidé jsou ochotní vkládat nebezpečný kód na webovou stránku, pokud jim podvodníci slíbí snadný výdělek.

Lidé, kteří zoufale shánějí práci, se mohou dát nalákat i k tomu, aby pro podvodníky pracovali jako „prostředníci“ a pomáhali jim prát jejich zisky. Tyto profese se maskují pod názvy jako „international sales representative“ nebo „shipping manager“.

V souvislosti s ekonomickým poklesem přitom stále více lidí hledá na webu příležitost k výdělku, což tyto podvodné aktivity usnadňuje a způsobuje jejich nárůst.

Policie má nedostatek specialistů

Policie, která hraje v boji proti kybernetické kriminalitě klíčovou roli, často postrádá specialisty s potřebnými odbornými vědomostmi. Ti jsou přitom zcela nezbytní pro její efektivní práci.

Nedostává se potřebných odborných školení. Platové podmínky a naděje na kariérní postup vede k odchodu specialistů do privátního sektoru, dokonce mohou být lákáni i k přechodu na druhou stranu barikády, do světa podzemní ekonomiky.

Za hranicemi jsou policisté takřka bezmocní

Vynucování práva je omezeno fyzickými hranicemi jednotlivých států, zatímco kybernetičtí zločinci podobný problém nemají. Komunikace mezi jednotlivými státy je stále omezená a nesystematická.

Místní problémy a priority dostávají přednost před celosvětovým koordinovaným úsilím a mezinárodní legislativa je v různých státech implementována odlišným způsobem, což zdržuje soudní stíhání přes hranice a vydávání pachatelů do jiných států.

Jak se na internetu chovat bezpečně
Pozor na internetové kavárny
V počítačích internetových kaváren mohou být nainstalované programy, např. zaznamenávače klávesových úderů, které zachytí vaše přihlašovací jméno, heslo a další citlivé údaje.
Bezdrátové připojení představuje bezpečnostní riziko
U bezdrátového připojení se připojujte při zvýšeném zabezpečení. Softwarové i hardwarové kontrolní mechanismy zabezpečí, že citlivé údaje včetně hesel se zašifrují do bezdrátového připojení, pomocí něhož surfujete.
Pravidelné aktualizace
Pravidelně si ve vašem počítači aktualizujte nejnovější záplaty (patche) operačního systému, bezpečnostní brány (firewall), antivirový a antispyware software a kontrolujte, jestli fungují.
Podvodné e-maily
Ignorujte e-maily, v nichž se po vás požaduje, abyste se přihlásili na webovou stránku obchodní nebo finanční instituce a aktualizovali informace o vašem účtu. Nikdy neklikejte na adresu webové stránky, kterou jste dostali e-mailem.  Podvodníci, kteří se snaží ukrást vaše osobní údaje, často tuto metodu, která se nazývá „phishing“, využívají k přilákání zákazníků na nepravé webové stránky podobné těm skutečným, které jsou vytvořené speciálně na získání co největšího množství vašich osobních údajů.
Neposílejte osobní údaje pomocí e-mailu
Nikdy neposílejte vaše osobní údaje jako jsou číslo kreditní karty, účtu nebo rodné číslo prostřednictvím e-mailu. Pokud chcete poskytnout tyto údaje prostřednictvím webové stránky nějaké organizaci, dívejte se po označení, že je stránka bezpečná (např. zámek na liště prohlížeče nebo adresa webová stránky začínající https, kde „s“ znamená bezpečná). Zdroj: Deloittece.com

Reklama

Výběr článků

Načítám