Hlavní obsah

V Praze a v Brně pochodovali "neviditelní" proti radaru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA/BRNO

V centru Prahy a Brna se v neděli uskutečnil happening proti radaru. Měl upozornit na to, že média podle organizátorů nedávají téměř žádný prostor názorům, které plánované umístění radaru USA na území České republiky odsuzují. Zatímco brněnská akce trvala jen kolem hodiny, v Praze skončila až po třech hodinách.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Účastníci protiradarového happeningu v Praze

Článek

V hlavním městě skupina více než stovky demonstrantů okupovala zhruba půl hodiny vchod a vrátnici budovy, v níž na Kavčích horách sídlí redakce zpravodajství ČT. Dožadovali se rozhovoru s vedením televize, aby vyjádřili svůj názor, protože prý nedává dostatečný prostor hlasu veřejnosti.

:. Účastníci protiradarového happeningu v Prazefoto: Právo/Petr Hloušek

Vedení zpravodajství ale po policistovi vzkázalo, že se s účastníky happeningu nemůže z organizačních důvodů sejít a že jejich redaktoři nemají kapacitu na to, aby s nimi udělali reportáž. Česká televize se podobně jako ostatní média v neděli věnovala zejména volebnímu kongresu ODS v pražských Vysočanech.

"Názor občanů není v televizi slyšet ani vidět a odmítnutí ze strany redakce zpravodajství to potvrzuje," řekl jeden z pořadatelů Jan Tamáš z hnutí Nenásilí, který na sebe s Janem Bednářem letos upozornil několikatýdenní hladovkou proti radaru.

:. Protiradarový pochod v Prazefoto: Právo/Petr Hloušek

V Brně bylo klidněji

V Brně se happening uskutečnil v poklidnějším duchu, asi pětatřicetičlenná skupina v klidu prošla centrem města a po hodině akce skončila u televizního studia v Běhounské ulici.

Lidé v průvodu měli na bílém oblečení nápisy "Požadujeme otevřenou demokratickou diskusi", "Jsme neviditelní - 70 % občanů proti radaru" nebo "Novináři, články, které vám cenzurují, vám uveřejníme my". Účastníci happeningu měli znázorňovat dvě třetiny obyvatel České republiky, která podle organizátorů nesouhlasí s plánovaným umístěním radaru v Česku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám