Hlavní obsah

Zimní Masters of Rock rozpálil prochladlý Zlín

Novinky, Vladimír Michna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ZLÍN

Moravská metropole metalu Zlín hostil o víkendu čtvrtý ročník festivalu Zimní Masters of Rock. Přehlídka celkem devíti kapel z různých koutů světa potvrdila, že tato dcera vizovického největšího rockového open-air festivalu ve střední Evropě pořádaného v létě může být rok od roku prestižnější akcí.

Článek

V sobotu ve vyprodané hale Novesta zářili jako headlineři němečtí Destruction, Gamma Ray a finští Lordi. Vrcholem večera bylo vystoupení kapely Gamma Ray s frontmanem a ex-členem Helloween Kai Hansenem. Toto powermetalové kvarteto je za poslední dekádu v Česku jako doma a bylo to znát.

Hansen je častým účastníkem letního Masters of Rock (naposledy zpíval toto léto ve Vizovicích s Tobiasem Sammetem píseň z poslední desky Avantasie Master of Toys) a o víkendu ve Zlíně měla jeho kapela jistě nejvíce fanoušků.

Gamma Ray předvedla hodinu a půl trvající set sestavený z nových i těch nejstarších skladeb. Po klasickém úvodním intru zahájili show písní Into the Storm z posledního alba Land of the Free II. Hned poté následovala klasická hymna Heaven Can Wait a ray-fans byli definitivně ve varu.

Dirk Schlächter, Kai Hansen a Dan Zimmermann z Gamma Ray ve zlínské Novestě (Pro Novinky Viktor Šulc)

Žádná okázalá gesta

Nejrychlejší vypalovačkou jejich vystoupení byla v šíleném tempu odehraná Fight, diváky potěšily také skladby staré éry Helloween I Want Out a Ride the Sky nebo pozdější Rebellion in Dreamland či Somewhere Out in Space. Vystoupení dovršila hitovka Send Me a Sign.

Gamma Ray předvedli neokázalou show založenou pouze na kvalitní hudbě a skvěle odvedené až virtuózní práci s nástroji. Nepotřebovali „bavit“ halu ničím jiným než muzikou a nebyli narcističtí. Při svých vystoupeních nikdy nepotřebují žádná okázalá gesta k pozvednutí své image.

Předvedli nová čísla a zároveň nezapomněli na staré kusy, aniž by se však stali karikaturami sebe sama. Pozváním této kapely festival Masters of Rock může vždy jen získat.

Festival byl směsicí metalových stylů

Přestože letní verze festivalu čítá již dokonce čtyři dny, zimní Masters je stále jen jednodenní akcí. Kromě již jmenovaných kapel vystoupila také trochu extrémní hard-poprocková moravská kapela Chaos in Head, finská melodic-metalová formace Kiuas a německá thrashová záležitost Scared To Death.

Po thrashi přišel power metal z Itálie Eldritch, německý brutální deathmetal Debauchery a poté se na scéně objevili řečtí melodici Firewind následováni očekávanou německou thrashovou legendou Destruction.

Lordi na Masters of Rock ve Zlíně (Foto: Pro Novinky Viktor Šulc)

Výrazným zakončením zimního festivalu metalu v prochladlém Zlíně byla show extravagantních finských Lordů. Jejich hororová vizáž byla tradičně doplněna pyrotechnickými efekty a publikum si mohlo vychutnávat jak skvělou vizuální stránku, tak dobře provedenou hru a zejména novou desku Deadache. Tito vítězové Eurovize 2006 byli originální tečkou za celým festivalem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám