Hlavní obsah

Slováci si mohou koupit první euromince

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Slováci si mohou od pondělí prvního prosince koupit tzv. startovací balíček, který obsahuje 45 kusů slovenských euromincí v hodnotě 500 slovenských korun (16,6 eura), vyrobených v Kremnické mincovně. Celkem bude k dispozici 1,2 miliónu startovacích balíčků a k dostání budou v bankách a na poštách.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Členka bankovní rady Národní banky Slovenska Milena Koreňová představila startovací balíčky se slovenskými euromincemi v hodnotě 16,6 euro, které budou v prodeji od pondělí 1.12.2008.

Článek

Je o ně velký zájem a některé firmy uvažují, že eurobalíček nabídnou svým zaměstnancům jako pozornost k Vánocům.

Členka bankovní rady Národní banky Slovenska Milena Koreňová uvedla, že balíčky slouží k získání první eurohotovosti před zavedením eura na Slovensku od 1.1.2009. "Použití slovenských euromincí před tímto termínem bude považované za platbu falzifikátem," varovala však.

Kremnická mincovna vyrazí do konce roku 500 miliónů kusů euromincí. Přední strana euromincí je pro všechny státy eurozóny stejná. Zadní stranu slovenských euromincí v hodnotě jedno a dvě euro bude zdobit státní znak: dvoukříž na trojvrší, euromince v hodnotě 10, 20 a 50 centů Bratislavský hrad, mince v hodnotě 1,2 a 5 centů vrch Kriváň.

Slovensko si před zavedením eura půjčí od rakouské národní banky 188 miliónů eurobankovek v celkové hodnotě sedmi miliard euro. Slovenská měna je postupně stahovaná z oběhu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám