Hlavní obsah

Justice si neví rady s kauzou místopředsedy Nejvyššího soudu

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Kauza kárného řízení s místopředsedou Nejvyššího soudu Pavlem Kučerou (68) je zřejmě pro českou justici příliš velkým soustem. Uběhlo už devět měsíců od žaloby, kterou na Kučeru kvůli jeho nestandardním schůzkám v případu Jiřího Čunka podala šéfka Nejvyššího soudu Iva Brožová, ale začátek kárného řízení je stále v nedohlednu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Místopředseda Nejvyššího soudu Pavel Kučera

Článek

V Česku přitom může být problém najít soudce, který by Kučeru neznal a nebyl tudíž podjatý. Kučera se totiž v české justici pohybuje už dlouhá léta, jen na Nejvyšším soudu působí již od roku 1991.

Původní šéf kárného senátu z Vrchního soudu v Olomouci Ivo Kouřil se už v srpnu vyloučil z celého řízení kvůli tomu, že s Kučerou v minulosti spolupracoval.

Případ pak dostal na starost jiný soudce, Kouřilův kolega Vladislav Šlapák, který jednání o kárné žalobě nařídil na tento pátek.

Podle informací Práva však řízení zase nezačne. Kučera totiž chce, aby jeho případ řešil úplně jiný soud, a to Vrchní soud v Praze. Návrh podal prostřednictvím svého advokáta Tomáše Sokola minulý čtvrtek.

Kouřil totiž podle něj dostal kárnou žalobu na starost již v únoru, ale o své podjatosti rozhodl až o půl roku později, přičemž podle zákona by to měl udělat neprodleně. Kučera se podle svých slov nyní obává o objektivitu dalších olomouckých soudců.

Kučera: soudce Kouřila znám minimálně

"Na to, kolik znám v republice soudců, tak zrovna doktora Kouřila znám opravdu minimálně, dokonce nejméně z celého kárného senátu. Proto si kladu otázku, z jakých důvodů to nechtěl soudit a proč si na to vzpomněl až po půl roce,“ vysvětlil ve středu Právu své důvody Kučera.

"Ta podjatost je tam opravdu velice pochybná. Kdyby s tím přišel hned, tak neceknu, ale po tak dlouhé době, to mě zneklidňuje,“ doplnil Kučera.

Dobře ho znají i v Praze

O případném přeložení Kučerovy kauzy do Prahy musí rozhodnout nadřízený soud, kterým je Kučerův domovský Nejvyšší soud.

Podobný návrh na změnu soudu v kauze Kučera přitom podal již v dubnu sám ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS), kterému se olomoučtí soudci zdáli podjatí a požadoval rovněž Prahu. Tehdy ale neuspěl, Nejvyšší soud v červnu rozhodl, že olomoucký soud podjatý není.

Není přitom vyloučeno, že případem se nebudou chtít kvůli známosti s Kučerou zabývat ani pražští soudci. Právě kvůli Kučerovi se nedávno vyloučil celý odvolací senát na pražském vrchním soudu, který měl řešit případ tzv. justiční mafie, tedy žaloby skupiny vlivných lidí z justice v čele s nejvyšší státní zástupkyní Renatou Veseckou na její předchůdkyni Marii Benešovou.

Porušil zákon?

Ke kritice vůči postupu olomouckého soudu se připojil také spolek za nezávislou justici Šalamoun, který dokonce poslal ministru Pospíšilovi 7. listopadu podnět ke kárné žalobě na soudce Kouřila. Jeho chybu vidí rovněž v časové prodlevě při rozhodnutí o podjatosti.

"To prodlení bylo v podstatě v rozporu se zákonem. O své podjatosti musel vědět po celou dobu, přesto to trvalo celou věčnost, než se tak rozhodl,“ podotkl včera šéf spolku Šalamoun John Bok.

Zástupci spolku dokonce před dvěma měsíci vyzvali v dopise Kučerovu šéfku Brožovou, aby kárnou žalobu vzala zpět.

Mluvčí olomouckého soudu Petr Angyalossy pochybení Kouřila včera odmítl. Nyní již bývalý předseda kárného senátu podle něj o své podjatosti rozhodl jen půldruhého měsíce poté, kdy se spis vrátil od Nejvyššího soudu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám