Hlavní obsah

Klaus se poprvé nezúčastnil oslav 17. listopadu, prý odpočíval

– PRAHA

Prezident Václav Klaus se nezúčastnil žádné ze vzpomínkových akcí v rámci svátku 17. listopadu kvůli únavě. Řekl to jeho mluvčí Radim Ochvat, podle něhož se Klaus v pondělí mimo jiné připravoval na jednání Ústavního soudu o lisabonské smlouvě. Na oslavách připomínajících události z roku 1939 a 1989 nebyl Klaus přítomen poprvé od roku 2003, kdy byl zvolen prezidentem ČR.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Prezident Václav Klaus tentokrát listopadové výročí veřejně neslavil.

Článek

"Pan prezident odpočíval po náročném programu z minulých dnů," uvedl Ochvat. Svátek prý využil mimo jiné k přípravě na jednání Ústavního soudu, který bude 25. listopadu rozhodovat o lisabonské smlouvě. Ta má reformovat evropské struktury a český prezident je jejím velkým kritikem.

Klaus byl minulý týden na třídenní státní návštěvě Irska, které lisabonskou smlouvu v červnovém referendu zamítlo. Jeho návštěva vzbudila kontroverzi zejména kvůli jeho soukromému setkání s předákem irských odpůrců smlouvy Declanem Ganleym. Klausovo chování v té souvislosti kritizoval zahraniční a domácí tisk i politici a politologové.

Česko patří k posledním státům, které lisabonskou smlouvu po jejím zamítnutí v Irsku dosud neratifikovaly. Čeká se na to, až Ústavní soud posoudí soulad smlouvy s českou ústavou. Teprve po jeho závěrech se k ní může vrátit parlament.

Hlavu státu v pondělí na oslavách 17. listopadu zastoupil Ladislav Mravec z kanceláře prezidenta, který na pietním aktu u Hlávkovy koleje v Praze přednesl Klausovu zdravici. Památku vysokoškolských studentů, kteří byli před 69 lety oběťmi nacistické perzekuce, na stejném místě uctila řada ústavních činitelé v čele s premiérem Mirkem Topolánkem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám