Hlavní obsah

Odpůrci radaru protestovali v Praze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Několik stovek odpůrců radarové základny americké protiraketové obrany v Brdech demonstrovalo v pondělí v pražských ulicích. Akci uspořádala iniciativa Ne základnám. Začala na Národní třídě, kterou účastníci protestu celou zablokovali. Na místo dorazilo i několik stoupenců amerického protiraketového štítu, kteří se s demonstranty slovně napadali. Dva příznivce radaru museli po strkanici s názorovými protivníky odvést strážníci. Potyčka s policií se strhla i před úřadem vlády, kde demonstrace večer vyvrcholila.

Foto: Petr Horník, Právo

Demonstrace proti radaru 17. listopadu v Praze

Článek

Účastníci před Strakovou akademií rozvinuli transparent s nápisem "Tato vláda musí skončit" a zapálili v jejím okolí svíčky jako symbol konce kabinetu Mirka Topolánka. Skandovali při tom hesla "Ne základnám!", "Hanba vládě!" a "Topolánek ven!". Proti jednomu z demonstrantů zasáhli státní policisté střežící budovu, s nimiž se muž dostal do konfliktu, a zadrželi ho. Před osmou hodinou se protest pokojně rozešel.

Podle náměstka ředitele pražských strážníků Ludvíka Klemy se demonstrace zúčastnilo kolem 1000 lidí, na pořádek dohlíželo zhruba 30 strážníků. Sami organizátoři odhadli počet účastníků pochodu z Národní třídy ke Strakově akademii na 500 až 600 osob.

Na mítinku v centru Prahy promluvil mimo jiné jeden z nejznámějších odpůrce radaru z řad brdských starostů, starosta Trokavce Jan Neoral (nez.). Na situaci kolem radaru se podle něj ukazuje, že "občané nemají žádné právo na odpor proti svévoli našich politiků" a obvinil vládu, že ignoruje názor občanů. Jeho projev opakovaně přerušovalo skandování davu vyzývající kabinet k demisi.

Vedle Neorala na Národní třídě promluvil také filmový režisér Zdeněk Troška, publicista a předlistopadový disident Petr Uhl nebo poslanec a bývalý ministr zahraničí Jan Kavan. Zhruba po hodině se několikasethlavý dav vydal pešky směrem k nedalekému Národnímu divadlu a odtud přes Vltavu na Malou Stranu až k sídlu vlády.

Zablokovali dopravu

Demonstrace na Národní třídě zablokovala tamní dopravu včetně tramvajové. Účastníci měli v rukou transparenty s nápisy "Radar sametem nezakryjete" či "76 procent proti radaru", čímž naráželi jednak na dnešní výročí takzvané sametové revoluce v listopadu 1989 a jednak na průzkumy veřejného mínění, v nichž většina občanů umístění amerického radaru v Česku odmítá.

Protestující rovněž skandovali hesla "Referendum!" a "Radar tady nebude!" a pískali na píšťalky. Někteří drželi v rukou svíčky. Slogany proti radaru a vládě vykřikovali i při pochodu na Malou Stranu. Mezi účastníky byli mladí lidé i důchodci. Několik jich přijelo přímo z Podbrdska, kde má chystaná základna stát. Starší muž z Komárova  řekl, že po odchodu sovětských vojsk věřil, že do Česka už žádné cizí armády nepřijdou. Proto je prý proti radaru, který je podle něj namířen proti Rusku, a ne Íránu nebo KLDR, jak uvádějí Američané.

Někteří odpůrci radaru přišli na Národní třídu už přes den a za cíl svého protestu si vybrali prostor kolem pamětní desky, která připomíná brutální zákrok komunistické policie proti pokojné studentské manifestaci přesně před 19 roky.

Reklama

Výběr článků

Načítám