Hlavní obsah

Jean Michel Jarre v Praze oživí album Oxygene

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Francouzský skladatel a hudebník Jean Michel Jarre se ve čtvrtek 13. listopadu ve 20 hodin představí v pražské O2 Areně. Dodatečně oslaví třicáté výročí svého nejslavnějšího alba Oxygene, které přehraje celé. Deska vyšla ve Francii v roce 1976 a o rok později ve zbytku světa. Loni se v nové verzi objevila znovu a Jarre se vypravil na turné.

Foto: archiv, Právo

Jean Michel Jarre

Článek

„Nikdy v minulosti jsem neprezentoval Oxygene živě vcelku, pouze ve fragmentech,“ říká Jarre. „V době, kdy jsem oprášil analogové syntezátory a celé album nahrál znovu, jsem si řekl, že by bylo dobré podělit se o ně na koncertech s diváky. Jsem přesvědčen, že zvuk nástroje, na který hraju, je naprosto unikátní, nenapodobitelný žádným computerem.

I proto jsou pro mě tyto koncerty něčím úplně jiným. Na scéně jsou čtyři lidé u syntezátorů, které jsou postaveny tak, že samy o sobě tvoří zajímavou scénografickou atmosféru. Neřekl bych ale, že jsem na turné. Spíš to cítím jako limitovanou sérii koncertů v halách a velkých sálech.“

Jarreho podpoří trojice dalších muzikantů

Jarremu budou na pódiu sekundovat hudebníci Francis Rimbert, Claude Samard a Dominique Perrier.

Jarremu budou na pódiu sekundovat hudebníci Francis Rimbert, Claude Samard a Dominique Perrier.

Rodák z Lyonu se letos 24. srpna dožil šedesáti let. Je považován za pionýra elektronické hudby se schopností napsat silné nadčasové skladby.

Nežije ovšem pouze ze své umělecky bohaté a úspěšné minulosti. V současné době připravuje nové skladby a míní: „Každá hudební generace říká v podstatě totéž. Umělcův problém není skládat a promlouvat, nýbrž oslovit posluchače tak, aby dokonale pochopil, co mu chce říct. Neexistují nové emoce, je ale ještě mnoho způsobů, jak je prezentovat.“

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám