Hlavní obsah

Letošní nárůst případů HIV překonal v Česku rekord

Aktualizováno

Počet letošních nově zjištěných případů HIV v Česku je nejvyšší od doby, kdy začalo testování. Od začátku tohoto roku do konce října se v ČR zjistilo 128 nových případů. Vyplývá to z údajů Národní referenční laboratoře pro AIDS.

Článek

Za celý loňský rok přitom přibylo "pouze" 122 nakažených. Letošní počty jsou nejvyšší od poloviny 80. let, kdy se v tehdejším Československu začal virus HIV testovat. Celkem bylo v ČR zjištěno už 1170 nakažených Čechů a cizinců s trvalým pobytem, sdělila Jana Vandasová z Národní referenční laboratoře pro AIDS.

Jen v měsíci září se počet nakažených rozrostl o 16 nových případů, v říjnu podle Vandasové překvapivě pouze o pět nových případů. Celkový počet HIV pozitivních žijících Čechů a cizinců s trvalým pobytem činil k poslednímu říjnovému dni 988 osob. To znamená, že někteří z celkem zjištěných 1170 nakažených již zemřeli, ne všichni ale na AIDS. Nemoci AIDS podlehlo do konce října celkem 142 lidí. U 22 lidí se letos do konce září nově rozvinula nemoc AIDS, z toho u tří v září.

Nové případy HIV a AIDS v ČR
rokPočet nových případů HIVPočet nových případů AIDS
2008128 (do září)22 (do září)
200712323
20069316
20059013
19995017
Zdroj: Národní referenční laboratoř pro AIDS

Skutečný počet nakažených může být až desetkrát vyšší

Podle Miroslava Hlavatého z České společnosti AIDS pomoc bylo loni mezi nově zjištěnými mnoho lidí, kteří k viru přišli již před mnoha lety. To znamená, že mezi lidmi může chodit velké množství nakažených, kteří virus šíří dál, aniž o tom vědí. Zdaleka ne všichni nakažení se totiž podrobili testům. Skutečný počet nakažených tak může být podle Hlavatého až desetkrát vyšší.

Virus HIV je původcem smrtelného onemocnění AIDS, které vede k selhání imunitního systému nakaženého. Donedávna byl virus HIV rozšířen zejména mezi injekčními uživateli drog a homosexuály, v posledních letech se však virus šíří i mezi běžnou populaci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám