Hlavní obsah

VIDEO: Neonacisté napadli v Praze izraelského rabína

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Tři neonacisté z ultrapravicového Národního odporu v úterý ve 20:45 napadli v pražské Široké ulici v Židovském Městě v Praze dvaapadesátiletého izraelského rabína. Podle informací TV Prima na něj křičeli rasistické nadávky, kopali ho a nakonec po něm házeli dlažební kostky.

Článek

"Napadli ho nejprve hlasitým pokřikováním, hanlivým vůči jeho vyznání," řekl mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

Naprosto nevídaný útok, který se navíc odehrál jen den po výročí Křišťálové noci, vyvolal ostré reakce v pražské židovské obci.

Bývalý výsadkář, policista a nyní rabín, který už šest let žije v Praze, vycházel v úterý večer z kosher restaurace v židovském Starém městě. Najednou se po jeho levé ruce objevili tři neonacisté a začali na něj křičet rasistické výroky.

Jeden z nich ho nečekaně udeřil do těla. Pak následovalo kopání do nohou. Vše vyvrcholilo, když jeden z útočníku po rabínovi hodil dlažební kostku, která ho zasáhla do nohy.

Policisté všechny zadrželi

Neonacisté se poté dali na útěk Maislovou ulicí. Tam je ale zadržela hlídka ze Speciální pořádkové jednotky. Ti Židovské město hlídají už od pondělí. Policejní vyšetřovatel trojici následně obvinil z trestných činů násilí proti skupině obyvatel a proti jednotlivci, výtržnictví a ublížení na zdraví v souvislosti s vyznáním.

Kamery pražského metra zachytily jiný útok těchto neonacistů. Ve stanici napadli jednoho příznivce punkového hnutí. Dva neonacisté na něj zaútočil pěstí, ostatní do napadeného kopali.

Neonacisté, kteří napadli rabína, útočili už v pondělí. Zdroj: TV Prima.

Jednomu z mladíků je podle Hulana 21 let, zbylí dva jsou o dva roky starší. Dva z obviněných navíc již v pondělí podle policie napadli jiného muže ve stanici metra Můstek. Lze tak očekávat rozšíření jejich obvinění, řekl mluvčí.

Neonacisté se před dvěma dny neúspěšně pokusili v den výročí nacistického pogromu na židy v Německu projít kolem staronové synagogy v Židovském Městě v Praze.

Křišťálová noc, která získala pojmenování podle střepů z vymlácených výloh, oken a lustrů, je považována za symbol a předěl nacistické protižidovské politiky, která vyústila v holokaust.

V noci z 9. na 10. listopadu 1938 byli Židé v Německu, v obsazeném Rakousku a v okupovaném pohraničí českých zemí po desítkách vražděni a po tisících odváženi do koncentračních táborů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám