Hlavní obsah

Harašení a diskriminace by mohly být trestné i na diskotéce či v kině

Právo, Radim Uzel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejrůznější autoři napsali o sexuálním obtěžování na pracovišti řadu článků. Vsadím se ale, že toho o harašení bylo víc řečeno, než spácháno. Vzpomeňme na vášnivé diskuse, ke kterým došlo před čtyřmi lety, kdy se boj proti sexuálnímu obtěžování stal součástí našeho pracovního práva.

Článek

Řada lidí se obávala, jestli se toto zákonné opatření nestane novodobým kladivem na šéfy, po vzoru slavného Kladiva na čarodějnice. Pro pomstychtivou podřízenou není přece nic jednoduššího než obžalovat nadřízeného z harašení. Zdálo se, že někteří lidé mohou řešit jeho prostřednictvím nejeden pracovněprávní problém.

Přeskočil tě někdo v kariérním postupu? Nedostala jsi přidáno? Chová se k tobě šéf přezíravě?

Není nic jednoduššího než oznámit sexuální diskriminaci. Podle zákona sem patří přece také vytváření zneklidňujícího prostředí. A třeba trvale nízký plat je už sám o sobě zneklidňující víc než dost.

Lidé správně odhadli, co si k sobě mohou dovolit

Chmurné předpovědi škarohlídů se naštěstí nenaplnily. Uvedené zákonné opatření totiž před stavovalo určitý průlom do našeho právního řádu: zrušilo presumpci neviny. Nikoliv obtěžovaný, ale obtěžovatel musel dokazovat, že k činu nedošlo. Během platnosti tohoto stupidního zákona však soudy mnoho lidí neodsoudily.

Troufám si říci, že ani sexuální aktivita na mnoha pracovištích příliš neutrpěla. Ve většině případů zafungovala sociální inteligence lidí. Správně odhadli, co si k sobě mohou dovolit.

Lidé vědí, že se na pracovišti nesmějí pít alkoholické nápoje. Oboustranně dobrovolný pohlavní styk tam však zakázaný není. Nesmí ovšem utrpět pracovní morálka.

Nově navrhovaná směrnice EU, to je silnější káva

Slavní evropští komisaři přišli letos v červenci na to, že by se zákaz diskriminace a sexuálního obtěžování dal přenést z pracovního prostředí do všech ostatních oblastí společenského života. Vytváření zneklidňujícího prostředí by tedy bylo trestné nejen v kanceláři a v dílně, ale třeba také na diskotéce, v kině nebo na procházce v lese.

Český národ si nepochybně poradí i s tímto nesmyslem. Evropské směrnice jistě nezruší milostnou poezii, námluvy ani sexuální aktivitu. Pokud bude jakákoliv činnost všem zúčastněným vyhovovat, mohou se jít všichni eurokomisaři s celým svým antidiskriminačním opatřením vycpat.

Navrhovaná norma má ještě jedno čertovo kopýtko. Zákon umožní zástupcům občanských sdružení, která bojují proti obtěžování, vystupovat v soudních řízeních. Naše hříchy tedy nebudou vyhledávat jen aktivisté ekologičtí, ale i ti antisexuální.

Začnou u soudu poukazovat na páchaná sexuální příkoří, třeba i proti vůli aktérů soudního procesu. Tady už samozřejmě přestává veškerá legrace a nezbývá než doufat, že naši moudří zákonodárci tento evropský nesmysl včas zarazí.

Reklama

Související články

Co bylo kdysi povzbuzením, je dnes harašením

Může být poplácání po zadku považováno za sexuální obtěžování? Někdo řekne ano, jiný zase ne. Myslím, že správná odpověď zní: jak kdy. Nedávno byla na muže,...

Záludné pasti sexuálního harašení

Všechny vtipy se prý dělí na politické, nemravné a špatné. Málokdy se najde nepolitický vtip, který by aspoň trochu nezaváněl nějakou sprosťárničkou. Snadno...

Výběr článků

Načítám