Hlavní obsah

Policie exposlance Moravu stíhat nebude

PRAHA

Státní zastupitelství po přezkoumání zářijové reportáže televize Nova dospělo k závěru, že Jan Morava, tehdy poslanec občanských demokratů, se nedopustil vydírání, útisku ani jiného trestného činu. Žalobce se chce ještě seznámit s nesestříhanou verzí dokumentu. Policie tak Moravu zřejmě stíhat nebude. Řekl to náměstek obvodní státní zástupkyně Martin Černý.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bývalý poslanec Jan Morava

Článek

Na bývalého poslance podal trestní oznámení Jiří Jehlička, provozovatel internetových stránek Centrálního registru dlužníků (CERD) a protikorupční linky. Odvolával se v něm na informace z tisku. Někteří advokáti totiž po shlédnutí reportáže v médiích uvedli, že se Morava mohl dopustit útisku, vydírání nebo minimálně přípravy tohoto trestného činu.

Bývalý zákonodárce podle televizního záznamu shromažďoval kompromitující materiály na některé své kolegy kvůli případnému vydírání. Mimo jiné se snažil šířit intimní fotografie poslance Vlastimila Tlustého (ODS).

Tlustý, který patří ke stranickým rebelům, ale záměrně nechal snímky vyrobit jako "návnadu". Morava se také nechal fotit s dcerou poslankyně zelených Olgy Zubové. Fotografie chtěl podle televize použít k zastrašování političky.

Den po odvysílání reportáže složil bývalý poslanec svůj poslanecký mandát. Uvedl však, že podlehl provokaci, kterou připravil jeho stranický kolega Vlastimil Tlustý.

Tlustého právníci následně kvůli kontroverzní reportáži podali trestní oznámení pro pomluvu. Důvodem bylo tvrzení, že rebelující poslanec tajně nahrával své schůzky s premiérem Mirkem Topolánkem (ODS).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám