Hlavní obsah

Zemřel autor Jurského parku Michael Crichton

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LOS ANGELES
Aktualizováno

Americký spisovatel Michael Crichton zemřel v Los Angeles ve věku 66 let. Byl mimo jiné autorem bestsellerů jako Jurský park či Kmen Andromeda. Oznámila to televizní stanice CNN s odvoláním na oficiální prohlášení Crichtonova mluvčího.

Článek

Podle oficiálního prohlášení “zemřel nečekaně po statečném a neveřejném boji s rakovinou”.

“Těm, na jejichž životy zapůsobil, bude velice chybět. Zanechal nám ale největší dar v podobě hladu po znalostech, touze po pochopení a schopnosti užívat rozum k tomu, abychom náš svět zlepšíli,” stojí v prohlášení.

Crichton je známý hlavně jako tvrůrce sci-fi románu Jurský park, podle kterého byl natočen veleúspěšný film. Upozornil na sebe ale už ve 27 letech románem Kmen Andromeda, který byl také zfilmován. Úspěšný byl i jeho seriál Pohotovost, za který získal cenu Emmy.

Crichton se nezastavil u autorství filmových předloh a etabloval se také jako režisér a producent. Úspěch měla například adaptace jeho vlastního románu Velká vlaková loupež (knižně v roce 1975, film 1979) se Seanem Connerym v hlavní roli.

Crichtona však celý život fascinoval žánr sci-fi, i ve svých dalších dílech se zaměřoval na téma zneužití techniky, které může ohrozit lidstvo.

Michael Crichton

:: Narodil 23. října 1942 v Chicagu. Absolvent lékařské fakulty Harvardské univerzity vyučoval antropologii na cambridgské univerzitě a tvůrčí psaní na Massachusetts Institute of Technology.

:: Kromě Kmene Andromedy a Jurského parku stojí z jeho zfilmovaných děl dále za zmínku například Člověk na konci, Vycházející slunce, Velká vlaková loupež, Skandální odhalení, Kongo, Ztracený svět či Koule.

“Svými knihami představoval Michael Crichton inspiraci pro studenty každého věku, výzvu pro vědce v mnoha oborech. Objasňoval v nich záhady světa způsobem, kterému jsme všichni rozuměli,” uvedli jeho blízcí v prohlášení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám