Hlavní obsah

Saudkův skupinový akt byl vydražen za více než 90 000 korun

Právo, Vlasta Hradilová
OLOMOUC

Na konečných 90 100 korun se vyšplhala ve veřejné aukci cena skupinového aktu, který loni v srpnu za valy historické pevnosti Fort XVII v Křelově - Břuchotíně nedaleko Olomouce vytvořil uznávaný český fotograf Jan Saudek. Fotograf na něm zachytil 218 nahých lidí.

Článek

Pro fotografii pózovalo 134 mužů a 84 žen nejrůznějších profesí, nejen z Česka, ale i ze Slovenska a Slovinska, čímž byl vytvořen český rekord ve skupinovém aktu. Unikátní dílo získal v noci na pondělí po souboji na aukčním serveru Aukro.cz pražský podnikatel Jan Štěpán. Vydraženou částku organizátoři věnují Nadaci Malý Noe, jež se stará o opuštěné děti.

„S částkou jsme spokojeni, naším cílem bylo překonat Saudkův rekord na Aukru, tedy 75 tisíc korun. Vydražením díla pro nás skončil unikátní projekt, na jehož počátku byl odvážný nápad. Dobrý pocit umocňuje i fakt, že peníze putují na dobročinné účely,“ komentoval výsledek aukce Pavel Vysloužil z pořádající agentury Strategic Consulting.

Dražba začala 27. října s vyvolávací cenou ve výši jedné koruny, hned první den překročila hranici 40 tisíc korun. Celkem padlo 43 příhozů, poslední jen třináct vteřin před ukončením dražby. Pět minut po půlnoci z neděle na pondělí byl znám vítěz i částka.

.: Skupinový akt, který pořídil Jan Saudek v historické pevnosti, mohli zájemci spatřit loni v olomoucké Galerii Podkova.foto: Právo/Vlasta Hradilová

O osudu signované černobílé fotografie o rozměrech 100×120 centimetrů má vítězný dražitel jasno. „Bude viset u bratra v realitní kanceláři,“ zmínil Štěpán krátce poté, co v internetové aukci porazil virtuální konkurenci. „Bude to překvapení a zároveň dárek, bratr je v zahraničí a než se vrátí, obraz mu snad bude viset v kanceláři,“ doplnil výherce.

Agentura Strategic Consulting výtěžkem z vydražení snímku podpoří Nadaci Malý Noe, jejímž posláním a cílem je aktivní pomoc dětem žijícím a vyrůstajícím bez náležité rodičovské péče svých biologických rodičů. Nadace pomáhá dětem v Olomouckém kraji a svoje aktivity směřuje i do Afriky. „Peníze podpoří projekt výstavby zařízení pro bezprizorní děti v Olomouci - Topolanech,“ sdělil Právu již dříve člen její správní rady Jaroslav Strejček.

Nejstaršímu aktérovi největšího skupinového aktu v Česku bylo 74 let, nejmladší lidé dosáhli plnoletosti krátce před stisknutím spouště. Výsledná velkoformátová fotografie, kterou Saudek pořídil za honorář dvacet tisíc korun, byla už loni vystavena v olomoucké Galerii Podkova. „Práce v Křelově byla jedním z největších zážitků v mém životě. Zatím jsem nic podobného nedělal a rád dělám nové věci,“ svěřil se fotograf krátce po pořízení snímku.

Podle Vysloužila si akce nekladla za cíl pobuřovat nebo dráždit. „Byla v první řadě poctou uměleckému aktu a lidskému tělu, nikoliv exhibicí. Kromě toho nám šlo i o podporu architektonického dědictví a neziskového sektoru,“ zdůraznil organizátor. Podobu akce byla historická pevnost uzavřena pro veřejnost. Přijata byla i přísná bezpečnostní opatření.

Světový rekord ve skupinovém aktu vytvořil loni v květnu Američan Spencer Tunick, když na náměstí Zócalo v Mexiku vyfotil osmnáct tisíc nahých lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Fotograf Jan Saudek se stal poosmé otcem

Jednasedmdesátiletému českému fotografovi Janu Saudkovi se v neděli narodil syn Matěj. Večer mu ho v porodnici v Praze - Podolí porodila jeho šestadvacetiletá...

Saudek chystá největší skupinový akt

Lidé, kteří se chtějí objevit na největším skupinovém fotografickém aktu v tuzemsku, který v neděli za valy fortové pevnosti v Křelově-Břuchotíně na Olomoucku...

Svlečený Saudek vyfotil 218 naháčů

Celkem 218 nahých lidí, 134 mužů a 84 žen nejrůznějších profesí nejen z Česka, ale i ze Slovenska a Slovinska, se shromáždilo v neděli dopoledne za valy...

Výběr článků

Načítám