Hlavní obsah

Tsunami z roku 2004 nebyla v oblasti první

– PITTSBURGH
Novinky, BBC, rei

Ničivá vlna tsunami v Indickém oceánu, která si na sklonku roku 2004 v jihovýchodní Asii vyžádala přes dvě stě tisíc obětí na životech, nebyla první takovou vlnou v oblasti. Vyplývá to z výzkumu thajských a amerických expertů, jehož výsledky byly zveřejněny v časopise Nature. Zjištění mohou pomoci rámcově určit, kdy přijde příští podobná vlna.

Foto: Profimedia.cz

Tsunami v prosinci 2004 vymazala z mapy také městečko Lhonka na západě Sumatry.

Článek

Týmy shromáždily k rozboru vzorky usazenin z Thajska a Sumatry a zjistily, že některé usazeniny vznikly před 600 až 700 lety, tedy ještě v době, o níž se nedochovaly ani ústní záznamy.

Tsunami s sebou k pobřeží žene velké množství sedimentů. Čím hlouběji a dál ve vnitrozemí se najdou, tím větší vlna byla. Rozbor vrstev usazenin odhalil dávné případy tsunami ve spoustě dalších pobřežních oblastí, třeba na Shetlandách nebo Orknejích.

V souvislosti se smrtící vlnou tsunami z prosince 2004 se proto vědci z Pittsburské univerzity rozhodli prozkoumat severní oblast Sumatry, zatímco jejich thajští kolegové z univerzity v Čulalongkorn zkoumali ve své vlasti západní pobřeží. V obou regionech se v hloubce našla písečná vrstva z doby před až sedmi stoletími, která byla podobná té, již zanechala vlna před čtyřmi lety.

Američané pak našli ještě hlubší vrstvu starou asi 1 200 let, Thajci objevili jen její náznaky. V ještě větší hloubce však byly náznaky další, staré asi 2 000 roků. Všechny vrstvy si byly podobné a zasahovaly zhruba stejně daleko do vnitrozemí. To by statisticky naznačovalo, že tak silná vlna jako v roce 2004 přichází asi jednou za 600 let.

Tsunami z roku 2004 překvapila obyvatele jihovýchodní Asie 26. prosince ráno. Zvedly ji otřesy půdy v Indickém oceánu. Na zasažených pobřežích Indonésie, Thajska, Srí Lanky, Indie a ve východní Afriky nebylo úniku. Zemřelo na 250 tisíc lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám