Hlavní obsah

Třetina lidí se bojí pít vodu z kohoutku

Novinky, toh

Dvě třetiny lidí jsou spokojeny s kvalitou vody z vodovodu, proto ji i pravidelně pijí. Vyplývá to z průzkumu společnosti Stemmark. Na dvě třetiny obyvatel podle průzkumu neví, jaké je složení vody z vodovodu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Platí přitom, že čím méně informací o kvalitě vody lidé mají, tím méně ji pijí. Z toho těží prodejci balených vod. Voda v plastových lahvích v posledních letech doslova zaplavila veškeré obchody a jistým způsobem se stalo i fenoménem doby.

Podle průzkumu balenou pramenitou a minerální vodu považují za kvalitnější zejména lidé v rozmezí 15 až 29 let.

Podle odborníků je voda z veřejných vodovodů v Česku kvalitní. Lidé, kteří mají svou vlastní studnu, by si ale měli nechat udělat její rozbor.

Lidem vadí aroma chlóru

V číslech pak 55 procent respondentů odpovědělo, že kupované vody považuje za chutnější. Naopak je tomu u 16,5 procenta lidí. K tak nízkému číslu přispívá fakt, že lidem často vadí, že voda z kohoutku je cítit chlórem.

Zajímavé také je, že více než 63 procent lidí se obává pít vodu z vodovodu mimo svůj domov. Lidé totiž v cizím prostředí vnímají větší nejistotu ohledně složení a kvality vody.

Voda z kohoutku není pro děti vhodná, míní lidé

Co se týče pravidelnosti pití, tak 37 procent respondentů pije vodu z kohoutku dvakrát i vícekrát denně, každý den či téměř denně si ji dá 21 % lidí a osm procent alespoň jednou týdně. Naopak vůbec nebo méně než jednou týdně pije vodu z kohoutku na 34 % lidí.

Více než dvě třetiny obyvatel si myslí, že voda z kohoutku není vhodná pro malé děti. Zároveň však nebylo prokázáno, že by ji lidé dětem kvůli zvýšené obavě nenalili.

Anketa

Pijete pravidelně vodu z vodovodu?
několikrát denně
70,1 %
několikrát týdně
9,3 %
jen když je nouze, protože není dobrá
13,1 %
nikdy
7,5 %
Celkem hlasovalo 26747 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám