Hlavní obsah

Neschopenek letos ubylo, lidé ale marodí déle

Počet nových případů pracovní neschopnosti klesl České republice v prvním pololetí letošního roku oproti stejnému období loňska téměř o čtvrtinu. Prodloužila se však průměrná doba pracovní neschopnosti. Informaci uveřejnil Český statistický úřad. Od počátku roku až do 30. června nedostávali lidé v prvních třech dnech nemoci žádnou nemocenskou, Ústavní soud následně tuto praxi zrušil.

Článek

Počet nových případů pracovní neschopnosti se snížil o 23,2 procenta. V přepočtu na 100 pojištěnců dokonce poklesl téměř o čtvrtinu. Celkové procento pracovní neschopnosti tak pokleslo o 13,2 procenta. K poklesu došlo i přesto, že se mírně navýšil počet pojištěnců.

Průměrná doba trvání pracovní neschopnosti naproti tomu vzrostla téměř o 16 procent. Vyplývá to z dat, která na svých webových stránkách uveřejnil Český statistický úřad.

Od nového roku lidé první tři dny opět nic nedostanou

Až do 30. června na základě reformy zdravotnictví nepobírali lidé v prvních třech dnech žádné dávky. Na základě rozhodnutí Ústavního soudu od začátku července do konce srpna pobírali lidé v pracovní neschopnosti i po první tři dny nemoci 60 procent základu příjmu stejně jako od čtvrtého dne nemoci. Od září mají zaměstnanci v prvních třech dnech nemoci nárok na 25 procent vyměřovacího základu.

Od počátku příštího roku by se praxe s nulovými náhradami v prvních třech dnech nemoci, opět měla vrátit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám