Hlavní obsah

Šestnáctiletý závodník po smyku zabil jednoho diváka, druhého těžce zranil

Právo, Aleš Honus
OSTRAVA
Aktualizováno

Třiapadesátiletý muž, kterého v sobotu těžce zranilo závodní auto při nehodě na uzavřeném okruhu v Ostravě, zemřel večer v nemocnici. Druhý těžce zraněný (41) má zlomeninu pánve. Uvedla to v sobotu večer mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková. Třetí divák utrpěl lehká zranění.

Foto: Právo

Vozidlo, které nehodu způsobilo

Článek

Nehoda se udála na uzavřeném okruhu v Ostravě, kde se konají automobilové závody Memoriál Miroslava Fajkuse. Mluvčí moravskoslezské záchranky Lukáš Humpl řekl, že nehoda se stala na Místecké ulici, která byla pro dopravu uzavřena, protože se na ní konaly závody. „Ošetřovali jsme dva těžce zraněné.

Třiapadesátiletý muž byl v bezvědomí a napojen na umělou plicní ventilaci. "Máme podezření na poranění mozku," řekl odpoledne Humpl. Podle Holčákové zemřel muž o půl šesté. Druhý pacient utrpěl zlomeninu pánve. Třetí člověk byl zraněn jen lehce a na místě ho ošetřila sanitka z Vítkovické nemocnice.

Kvůli nehodě při automobilových závodech byli zraněni tři diváci.foto: Právo

Mluvčí ostravské policie odpoledne potvrdila, že zraněni byli tři lidé, z toho jeden byl ve velmi vážném stavu přepraven do ostravské fakultní nemocnice. „Řidič uváděl technickou závadu na vozidle, kvůli které dostal smyk. Kolegové jsou teprve na místě a věc prověřují,“ řekla mluvčí Holčáková.

Podle ředitele závodu Adolfa Fešárka se nehoda stala na rovném úseku, kde vůz nečekaně vybočil doprava, dvakrát se převrátil a vjel do prostoru vymezeného pro diváky. "Řidiči je skutečně 16 let, což je ale obvyklý věk pro závody na uzavřených tratích. S motorem o obsahu 1400 (1,4 litru) může na uzavřené trati jet i čtrnáctiletý závodník bez řidičského průkazu," řekl Českému rozhlasu Ostrava Fešárek.

Vozidlo, které nehodu způsobilofoto: Právo

Zda byla příčinou nehody technická závada na vozidle, ředitel nepotvrdil. "Auto zabavila policie," dodal. Policisté se při vyšetřování obrátí i na experta, který auo prohlédne.

Policisté po nehodě uzavřeli místo, na kterém se nehoda stala, závod ale po krátké pauze pokračoval. Diváků nicméně výrazně ubylo, u tratě zbyly jen menší hloučky lidí.

Zranění na automobilových závodech v ČR
Jeden z diváků zemřel a další tři byli zraněni při automobilové soutěži Rallye šou Blovice v únoru 2002. Řidič vozu Toyota Corolla na zablácené vozovce nezvládl řízení a vyletěl mezi přihlížející. Rallye Český Krumlov v květnu téhož roku poznamenala havárie posádky David Komárek a Zdeněk Roupec, při níž bylo zraněno sedm diváků, z toho dva těžce, včetně malého chlapce.
Během Pražského rallyesprintu v prosinci 2003 havaroval při průjezdu kolem strahovských stadionů na mokré vozovce brněnský závodník David Komárek, jehož vůz vjel do diváků. Jeden z nich utrpěl zlomeninu bérce.
Při Rallye Šumava v březnu 2004 jezdec Václav Pech svým fordem porazil diváky stojící u trati a jednoho z nich lehce zranil.
Během Rallye Bohemia v červenci 2005 byli při vážné nehodě zraněni čtyři lidé, dvanáctiletá dívka byla dokonce v ohrožení života. Norský závodník Anders Kjear v rychlostní zkoušce nezvládl ostrou zatáčku a vletěl s autem do diváků.
Těhotnou ženu těžce zranilo jedno z aut na tradičních závodech veteránů Zbraslav - Jíloviště v září 2006, žena pár hodin po nehodě o dítě přišla. Nehodu historického vozidla podle znalců zavinila technická závada.
Loni v červnu skončily smrtelným zraněním dvaašedesátiletého muže motocyklové závody veteránů na přírodním okruhu v Hořicích na Jičínsku. Podle tisku se na závěrečné ukázkové jízdě historických závodních vozů jednomu autu utrhlo kolo a diváka zasáhlo do hlavy. Muž později zemřel v nemocnici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám