Hlavní obsah

VIDEO: Na pražské balkóny přilétají hejna asijských berušek, lidem hrozí alergie

– PRAHA
Novinky, fia

Nálety cizokrajného druhu slunéček v těchto dnech zažívají některé domy v Praze i jiných městech České republiky. Asijské berušky, které se u nás úspěšně rozmnožují a ohrožují populaci domácích slunéček, si právě vybírají vhodná místa pro zimovaní. Nalétávají v hejnech například na balkóny paneláků a procpou se i do bytu. Lidem přitom při kontaktu s nimi hrozí vznik alergií.

Přemnožené berušky na pražském sídlištiVideo: Novinky

 
Článek

"Pronikají i do bytů, když je jich hodně a lidé je například vymetají, brání se podobně jako naše slunéčka tím, že z kloubů vypouštějí hemolymfu, hořkou tělní tekutinu, která obsahuje alkaloidy," řekl Novinkám entomolog Ivo Hodek z Entomologického ústavu Akademie věd v Českých Budějovicích. "Někteří lidé se pak postupně alergizují na slunéčka," dodal.

Alergie se může projevovat například potížemi s očima nebo dýchacími obtížemi podobnými příznakům astma. "Hlavně není vhodné, aby je pojídaly malé děti," připomněl Hodek.

Do evropské přírody unikla z belgických a holandských skleníků

Exotická slunéčka Harmonia axyridis, která se v Česku v poslední době zabydlují, pocházejí původně z jihovýchodní Asie. Do Evropy se rozšířila do volné přírody ze zemí Beneluxu, kam byla nasazena záměrně jako efektivní predátor škůdců v tamních sklenících. Od známého slunéčka sedmitečného se liší větším počtem teček a různobarevnými krovkami. Dospělí jedinci měří 7 až 8 milimetrů. Mají vysokou rozmnožovací schopnost, za život nakladou až 2000 vajíček.

:. Asijské slunéčko druhu Harmonia axyridis

"Nám, entomologům vadí, že vytlačují místní druhy méně agresivních slunéček," řekl Novinkám Hodek s tím, že sadaři a zahrádkáři si je naopak chválí. "Žerou škůdce, který se jmenuje mera hrušková, do kterého se českým slunéčkům nechce," uvedl. V oblibě je naopak nemají vinaři, kterým dva až tři exempláře sklizené spolu s hrozny mohou svou hemolymfou znehodnotit celý sud vína.

"Narozdíl od slunéčka sedmitečného, které se vyskytuje v nižší úrovni vegetace, tenhle druh má tendenci jít do výšky, do korun stromů," řekl Hodek.

Paneláky jim připomínají skály

Ve své domovině slunéčka Harmonia axyridis hromadně zimují na vrcholcích skal, kde se ukrývají do šterbin. Ve městech jim právě vysoké domy a paneláky připomínají skály.

"Jsou přitahována kontrastem mezi světlem a stínem. Na našich panelácích je zřejmě přitahují škvíry," vysvětlil Hodek zájem přivandrovalých berušek o stěny paneláků.

"V Česku je jejich výskyt poměrně nový. Zažil jsem je v Japonsku, kde okupovala vyšší patra požárního schodiště. Jedna moje americká kolegyně dokonce dostala grant na výzkum, jak těmto slunéčkům zabránit, aby zimovala v činžácích," dodal entomolog.

Reklama

Výběr článků

Načítám