Hlavní obsah

Sebevražd je v Česku nejméně za posledních 130 let

Právo, per

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V loňském roce spáchalo v České republice sebevraždu nejméně lidí od roku 1875, kdy na našem území začaly být dobrovolné odchody z tohoto světa evidovány. Nejčastější příčinou sebevražd je nevyléčitelná choroba provázená velkou bolestí a ztráta jistoty - například zaměstnání.

Foto: Profimedia.cz

Nejčastějším způsobem sebevraždy je oběšení. Ilustrační foto.

Článek

"Nejčastěji se rozhodnou ukončit život staří a nemocní lidé ve věku nad 80 let a kritickým obdobím je i skupina lidí mezi 45 až 54 lety. Zde je nejčastější příčinou právě nevyléčitelná choroba a ztráta jistot doprovázená vysokou spotřebou alkoholu, rodinné problémy a deprese,“ řekl novinářům v úterý profesor Cyril Höschl, prezident České lékařské akademie a Evropské psychiatrické asociace.

Trvalý pokles sebevražd je podle něj důsledek zlepšující se léčby bolesti ve stáří u závažných onemocnění a také vyšší spotřeby antidepresiv.

"Muži si berou život mnohem častěji než ženy,“ říká Höschl. Důvodem je podle něj větší otevřenost žen a jejich ochota vyhledat v případě potíží odbornou pomoc. Ženy navíc volí méně jisté způsoby sebevraždy, například otravu léky.

"Nejčastější způsob, kterým se lidé připravili o život je však u mužů i žen shodně oběšení. S velkým odstupem následuje zastřelení, otrava a skok z výše. Tyto čtyři způsoby zahrnují zhruba 90 procent všech sebevražd,“ říká Höschl.

Nejvíce sebevražd v dubnu

Když psychiatrická společnost zkoumala, kdy si lidé sáhnou nejvíc na život, zjistila, že nejvyšší počet sebevražd u obou pohlaví je v dubnu a naopak nejnižší v prosinci. U mužů je největší počet sebevražd v pondělí a v následujících dnech počty postupně klesají. V sobotu je sebevražednost nejnižší.

Také vzdělání ovlivňuje sklony k sebevraždám. Nejmenší je u vysokoškoláků, naopak největší sklon k sebevraždám mají osoby se středoškolským vzděláním bez maturity.

Některé zajímavosti k sebevraždám podle ČSÚ
- na světě umírá sebevraždou denně 1200 lidí
- nejčastějším způsobem sebevraždy je oběšení (muži 60 procent, ženy 43 procent), následuje zastřelení, otrávení a skok z výšky
- nejvíce sebevražd je v dubnu, nejméně v prosinci
- nejvíce sebevražd je v pondělí, nejméně v sobotu
- průměrně nejvíce sebevražd podle dnů se stává 1. ledna
- nejvíce sebevražd za den mezi lety 2001 a 2006: 16. května 2002 (14)

Celkově jsou sebevraždy ve světě i v ČR na desátém místě v počtu úmrtí. Vedou kardiovaskulární a onkologická onemocnění.

Höschl si netroufá odhadnout vývoj do budoucna. Pokud by ale podle něj přišla hospodářská krize a lidé začali ztrácet životní a ekonomické jistoty, počet sebevražd se v ČR může znovu zvýšit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám