Hlavní obsah

Primátorka Chomutova: Topolánek na mě tlačil, abych zachránila vládu

Právo, Šárka Tonarová
CHOMUTOV

Premiér Mirek Topolánek (ODS) a vicepremiér Martin Bursík (SZ) tlačili na chomutovskou primátorku Ivanu Řápkovou (ODS), aby kvůli hlasu pro vládnoucí koalici vrátila funkci odvolanému řediteli Podkrušnohorského zooparku v Chomutově, poslanci za Stranu zelených Přemyslu Rabasovi. Řápková to řekla v pátek během duelu s Rabasem, kde si měli vyříkat, proč ho město před půl rokem odvolalo.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Tisková konference primátorky Ivany Řápkové (ODS) a poslance a chomutovského zastupitele za Stranu zelených Přemysla Rabase (vpravo). Uprostřed je moderátor debaty Josef Dušek.

Článek

"Nikdy jsem to nechtěla říkat, ale nemám jinou možnost. Premiér a vicepremiér mě kvůli Rabasovu hlasu při hlasování o důvěře vládě a o radaru přiměli, abych přehodnotila odvolání ředitele příspěvkové organizace. Nikdo z vás nebyl v situaci, že by na jeho rozhodnutí závisel osud vlády," uvedla.

Své tvrzení podepřela několika SMS zprávami, které jí Bursík a Topolánek poslali. "Zkusme společně zastavit ten šílený vlak. Přemek přizná, že neinformoval dostatečně. Vy, že se k vám info nedostalo kvůli reorganizaci úřadu. Dohodneme podmínky dalšího fungování zooparku a radnice. Věřte, že dohoda odlehčí i vám," napsal Bursík Řápkové den po odvolání Rabase.

Primátorka tvrdí, že se s ním a s Topolánekm sešla. Prý ji informovali, že Rabas nepodpoří hlasování vlády, když ona neustoupí. Rabas to popřel, nikdy prý neřekl, že vládu potopí. "Nakonec pro radar jsem hlasoval, pro důvěru vládě taky," oponoval.

Podle Řápkové by však dva vládní činitelé sotva lobbovali v Rabasův prospěch, kdyby k tomu neměli dostatečný důvod. "Vyhrožoval, a tak jsem se dostala pod obrovský tlak. Musela jsem slíbit, že nebudu mluvit s médii až do Rabasova návratu ze zahraničí a předložím mu nabídku, že může zůstat," tvrdí Řápková. Jak moc záleželo na Rabasovu hlasu, je zřejmé i z Topolánkovy SMS: "Nevím, co jsem ti udělal, ale dnes hlasoval pro vládu naposledy. Tak to sakra řešte i s ohledem na krajské volby. To nejsi schopná ty dopady dohlédnout?"

Řápková se údajně skutečně chystala Rabasovi předložit nabídku, přestože dodnes trvá na tom, že ho odvolala pro špatné hospodaření v zooparku a také pro neochotu jednat s nadřízenými.

"Dělal si, co chtěl. Přesto jsem pod hrozbou, že kvůli mně padne vláda, chtěla ustoupit. Jenže na schůzku přišel Rabas s tím, že mě i ODS mediálně zlikviduje," odevzdaně odkryla Řápková pozadí události, která hýbe městem už půl roku. Odvolaný ředitel tedy nabídku nedostal a Řápková nemusela rezignovat. "Chystala jsem se k tomu," připustila.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám