Hlavní obsah

Při prověrce Langra tajila policie před NBÚ informace

PRAHA

Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) neměl před sedmi lety při prověřování nynějšího místopředsedy ODS a ministra vnitra Ivana Langera (ODS) nejméně v jednom případě všechny klíčové podklady pro rozhodování o tom, zda Langer dostane bezpečnostní prověrku. Bývalý ředitel NBÚ Tomáš Kadlec Mf Dnes řekl, že policie úřadu některé informace zamlčela. Připustil, že kdyby některá fakta znal, Langer mohl mít se získáním prověrky potíže.

Článek

"Když jsme tehdy oslovili policii, jestli se Ivan Langer objevuje v jejich spisech, odpověděli, že ne. Stejně tak tajné služby. Prověrku jsme mu proto udělili," řekl Kadlec.

Policie podle Kadlece úřadu například zamlčela informace z policejního spisu Krakatice, který mapoval aktivity později zastřeleného kontroverzního podnikatele Františka Mrázka a jeho spolupracovníků v letech 1999 až 2002. Pracovníci NBÚ nevěděli, že Langerovo jméno se objevuje v souvislosti s aktivitami Mrázka, který byl označován za jednoho ze šéfů českého podsvětí.

Deník v uplynulých týdnech zveřejnil přepisy policejních odposlechů a další informace, z nichž vyplynulo, že Mrázek, jeho spolupracovník Igor Šafranko a realitní magnát Luděk Sekyra hovořili před osmi roky o využití Langera při snaze Sekyry ovládnout stavební firmu IPS.

Langer tehdy podle informací MfD neloboval jen za Sekyru, ale i za svého přítele Ivana Kyselého, který mu tehdy půjčil dva milióny korun na rekonstrukci domu v Olomouci. Langer i Kyselý okolnosti úvěru tají. Oba tvrdí, že netušili o tom, že "za nitky" v tomto obchodě tahal právě Mrázek. Langer se také opakovaně hájil tím, že jako jeden z mála českých politiků má hned dvě bezpečnostní prověrky.

Reklama

Výběr článků

Načítám