Hlavní obsah

Plyn je ode dneška dražší o 10 procent

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ceny plynu pro domácnosti v České republice ode dneška vzrostou většině domácností v průměru o 10,4 procenta. Lidé tak ročně za plyn zaplatí až o tisíce korun navíc. Domácnosti, které plyn používají na vaření, si připlatí v průměru 9 Kč měsíčně, ročně tedy o 108 korun více. Lidé, kteří plynem vaří a ohřívají vodu, zaplatí ročně o 840 korun více než nyní.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Rodiny, jež používají plyn k vaření, ohřevu vody a topení v bytech, zaplatí měsíčně o 210 korun více než nyní, tedy o více než 2500 korun ročně navíc. Domácnost v rodinném domě, která plynem vaří, ohřívá vodu a topí, si měsíčně připlatí v průměru 349 korun, ročně tedy zaplatí o 4188 Kč navíc.

Cena plynu je podle dominantního dodavatele RWE Transgas ve vleku nepříznivého vývoje na světových trzích a rekordních cen ropy, které dosahovaly v létě až 147 dolarů za barel.

"Při tvorbě nových cen se velmi negativně projevila i slábnoucí koruna, která prodražuje nákupy plynu. Naše nákupní ceny narostly jen za poslední měsíc o 12 procent,“ uvedl člen představenstva RWE Transgas Tomáš Varcop.

Ten dodal, že poslední dobou také oslabila česká koruna vůči americkému dolaru. „Právě vývoj kurzu koruny v minulých kvartálech vliv drahé ropy částečně mírnil,“ upozornil Varcop.

Podobně zdůvodňuje zvýšení cen také Pražská plynárenská a E.on.

Odborníci takové zdražení nečekali

"Myslím si, že je to pro spotřebitele velké překvapení. Osobně jsem očekával jen velice mírný růst a vyčkávací taktiku distributorů,“ řekl analytik společnosti Cyrrus Jan Procházka.

V dubnu ceny pro zákazníky RWE Transgas vzrostly v průměru o 3,1 procenta, od července v průměru o 9,6 procenta.

E.on v červenci domácnostem a maloodběratelům zdražil v průměru o 15 procent, od října stoupnou ceny od tohoto dodavatele o pět procent. Pražská plynárenská zvýší ceny o 9,3 procenta.

Nejcitelněji zdražení oznámené skupinou RWE pocítí domácnosti na severu Moravy, kde podraží plyn až o 11,7 procenta. Z regionálních firem RWE naopak nejméně zdraží Západočeská plynárenská, a to o deset procent.

O kolik zdraží plyn (v %)
Jihomoravská plynárenská10,2
Severomoravská plynárenská11,7
Východočeská plynárenská10,3
Středočeská plynárenská10,1
Západočeská plynárenská10,0
Severočeská plynárenská10,1
E.on (jižní Čechy)5,0
Pražská plynárenská9,3
Zdroj: RWE Transgas, E.ON, Pražská plynárenská

Maloodběratelům, což jsou například živnostníci, a středním odběratelům se ceny zvýší ještě výrazněji. Nejhlouběji budou muset sáhnout do peněženky opět na severní Moravě, kde maloodběratelé zaplatí o 12,4 procenta a střední odběratelé o 12,8 procenta více.

Zastavení růstu cen ropy je podle RWE dobrým příslibemdo budoucnosti. Zároveň je však prý tento pozitivní trend znehodnocován oslabováním koruny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám