Hlavní obsah

Schwarzenberg hrozí Indii ochlazením vztahů kvůli entomologům

NEW YORK
Aktualizováno

Český ministr zahraničí Karel Schwarzneberg v úterý v New Yorku pohrozil ochlazením česko-indických vztahů, pokud se nepodaří vyřešit problém s českými vědci odsouzenými v Indii za sbírání brouků. Uvedl to po setkání se svým indickým protějškem Pranábem Mukherdžím.

Článek

"Kdyby se to nevyřešilo, pak ano, pak by k jistému ochlazení došlo," konstatoval po schůzce, která se uskutečnila z české iniciativy. "Máme nejvyšší zájem udržet s Indií nejlepší vztahy, které mají dlouholetou tradici. Indové to také uznávají," uvedl Schwarzenberg.

Zároveň před svým partnerem zdůraznil, že Česká republika přikládá problému českých entomologů velkou důležitost: "Považujeme opravdu za hluboký omyl uvěznění a obžalování těchto českých vědců."

Odpovědi na otázku, zda dostal od indické strany příslib věcí se zabývat, se ministr vyhnul. "Dostal jsem už poměrně dost slibů," konstatoval pouze. Mukherdží po jednání řekl, že do soudních záležitostí může výkonná moc těžko zasahovat.

Brouci na mezinárodním fóru

Případ dvou českých entomologů, kteří v Indii sbírali brouky, tak dostal mezinárodněpolitický ráz. Schwarzenberg se se svým indickým kolegou setkal při příležitosti probíhajícího 63. Valného shromáždění OSN v New Yorku. Otázka osudu českých sběračů hmyzu v Indii se tak dostala mezi témata, jakými jsou třeba válka v Afghánistánu nebo íránský či severokorejský jaderný program.

Čeští entomologové Petr Švácha a Emil Kučera byli v červnu zadrženi poblíž rezervace Singalia na úpatí Himálaje. Zatímco Šváchu, pracujícího v Entomologickém ústavu AV indický soud nakonec obžaloby z nezákonného sběru hmyzu zprostil, Kučeru odsoudil na tři roky natvrdo.

Švácha, který musel jen zaplatit pokutu 20 000 rupií (asi osm tisíc korun), byl podle indického soudu "obětí okolností“. Podle Indů tohoto významného vědce zneužil právě Kučera, který s brouky údajně obchodoval. Nabízel je na webu, tvrdila obžaloba.

Pro Emila Kučeru odsouzeného ke třem letům do vězení by bylo podle indického ministra Mukherdžího nejlepší, aby se odvolal k vyšší instanci. Může pak požádat o propuštění na kauci a na rozsudek čekat na svobodě, vysvětlil.

Kučera se odvolal na místě. O Kučerově odvolání bude soud vyšší instance jednat v druhém listopadovém týdnu.

Případ se dlouho vlekl a zadržené entomology se zpočátku ani nepodařilo dostat z vazby na kauci, protože soudci v Dárdžílingu stávkovali.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám