Hlavní obsah

Zprávy z Ameriky srazily pražskou burzu na kolena, pak opět nabrala dech

Novinky, toh
PRAHA
Aktualizováno

Pražská burza zahájila úterní obchodování největším propadem od roku 1998. Hlavní index se propadl téměř o 6,79 procenta na 1123,7 bodu. Novinkám to řekl analytik společnosti Cyrrus Karel Potměšil. Akciové trhy po celém světě negativně reagovaly na zamítnutý americký plán na záchranu tamní ekonomiky. Během dopoledne burzy, včetně té pražské, část ztrát smazaly.

Foto: Novinky

Článek

"Negativní zprávy ze zahraničí podrazily trhům nohy," komentoval Potměšil. Nejvíce se propadly akcie developerů Orco a ECM a také těžební společnosti NWR.

Doposud největší propad v historii pražské burzy byl v 27. srpna 1998, kdy v závěru obchodování hlavní index tehdy ztratil 6,83 procenta. Podle Potměšila trh reagoval na krizi v Rusku.

Po úterním propadu burza začala opět růst a krátce před polednem ztrácela 1,38 procenta. Zmátořily se i ostatní evropské akciové trhy. Například německý DAX stáhl ranní ztrátu na 0,79 procenta, francouzský CAC 40 se dokonce přehoupl do růstu, a to 0,62 procenta. Obdobně na tom je irský index ISEQ Overall. V pondělí odpoledne ztrácel 13 procent, v úterý v poledne rostl o 4,13 procenta.

Růst/ztráta vybraných titulů na pražské burze krátce po poledni (v %)
AAA- 5,67
ČEZ- 1,53
NWR- 6,68
KB+ 1,66
ERSTE- 2,71
ECM+ 0,81
ORCO- 3,46

V pondělí večer neprošel v USA Sněmovnou reprezentantů návrh na záchranu tamní ekonomiky. V úterý pak Evropou proběhla zpráva o pádu další banky. Během dvou dnů již třetí v pořadí. Belgická Dexia dostane finanční injekci ve výši 6,4 miliardy eur.

Konec krize v nedohlednu

V uplynulých dnech již Česká národní banka a ministr financí Miroslav Kalousek vyloučili, že by světová finanční krize měla mít hlubší dopad v České republice. I podle Potměšila by dopady přímo na ekonomiku byly jen zprostředkované. Vše záleží, do jak velkého útlumu se dostane západní Evropa, s jejíž ekonomikou je provázána i ta tuzemská.

Na akciových trzích lze podle analytika očekávat i nadále negativní náladu, a tedy i další znehodnocování cenných papírů. „Ke zlepšení situace by pomohla jedině lepší komunikace mezi politiky a trhem,“ řekl Potměšil Novinkám v pondělí večer, kdy se výrazně propadaly burzy po celém světě. Podle něj by politici měli přesvědčit, že připravovaná opatření pomohou trhu jako celku a ne jen jednotlivým firmám.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám