Hlavní obsah

Vesecká nařídila kontrolu práce elitních státních zástupců

Právo, Jakub Troníček
PRAHA

Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká se opřela do práce elitních žalobců, kteří mají na starosti vyšetřování těch nejzávažnějších hospodářských a úplatkářských kauz, a nařídila kontrolu, jež má jejich práci prověřit.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká

Článek

Jednotlivé případy praní špinavých peněz, korupce nebo rozsáhlé finanční kriminality totiž podle ní až příliš často končí fiaskem, např. osvobozením hlavních podezřelých.

Ostudou pro úřady v uplynulých dnech skončil například případ údajného pokusu o miliardový podvod na státní strategické společnosti Čepro, za kterým měl stát uprchlý miliardář Radovan Krejčíř. Pražské vrchní státní zastupitelství totiž minulý týden potvrdilo, že stíhání skončilo.

„Nejsem zcela spokojena s tím, že značná část kauz odborů závažné hospodářské a finanční kriminality končí např. zastavením stíhání obviněných osob. Z toho důvodu jsem nechala zpracovat zvláštní zprávu, která má vyhodnotit efektivitu a úspěšnost práce těchto odborů,“ řekla k tomu Právu Vesecká. Podle ní se ukazuje, že někteří z těchto vysoko postavených státních zástupců svou práci nezvládají.

„Analýza zatím není skončena, pokud se však tyto věci potvrdí, tak přijmu příslušná opatření,“ poznamenala nejvyšší státní zástupkyně s tím, že některé kauzy dozorované tzv. šestými odbory na vrchních zastupitelstvích se také neúměrně dlouho vlečou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám