Hlavní obsah

Microsoft koupí vlastní akcie za 40 miliard USD

Americký softwarový gigant Microsoft plánuje koupit vlastní akcie za 40 miliard dolarů (657,4 miliardy Kč) a zvýšit čtvrtletní dividendu o 18 procent. Oznámila to společnost v prohlášení. Čtvrtletní dividenda se má zvýšit na 13 centů za akcii z předchozích 11 centů. Akcie největšího výrobce softwaru na světě na zprávu reagovaly růstem o pět procent.

Foto: Novinky

Microsoft.

Článek

Program na odkup akcií má podle pondělního prohlášení skončit 30. září 2013. Microsoft měl 28. července v oběhu zhruba 9,13 miliardy akcií. "Tato zpráva dokazuje naši důvěru v dlouhodobý růst společnost a náš závazek vrátit našim akcionářům kapitál," uvedl finanční ředitel Chris Liddell.

Akcie Microsoftu během elektronického obchodování před otevřením burzy stouply na 26,49 dolaru za akcii. V pátek uzavřely na ceně 25,16 USD, napsaly agentury AP a Reuters.

Microsoft měl před nedávnem zájem o internetovou společnost Yahoo, plán mu ale nevyšel a kurz akcií Microsoftu i vinou tohoto vývoje klesl asi o 20 procent. Masivní odkup vlastních akcií má akcionářům tyto ztráty kompenzovat.

Microsoft vytvořila ve čtvrtém čtvrtletí svého fiskálního roku , které skončilo v červnu, čistý zisk 4,3 miliardy dolarů, což je meziroční nárůst o 42 procent. Celkové tržby činily 15,8 miliardy dolarů a zvýšily se o 18 procent.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám