Hlavní obsah

Střechy a chodníky nabílo by mohly zmírnit globální oteplování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SACRAMENTO

Nápad natřít střechy a ulice velkých měst nabílo není nový. Ale z vědeckého hlediska, ačkoliv se to může zdát obyčejnému smrtelníkovi jako téměř bláznivý nápad, je to metoda, jak odvrátit nebo alespoň zmírnit globální oteplování. Bílá barva totiž odráží většinu slunečního světla, zatímco tmavé tóny jej pohlcují a silně se zahřívají.

Článek

Tento fyzikální zákon zná každé malé dítě. Černý asfalt, černé lehátko či černé sedátko v létě pálí tak, že může způsobit i vážné popálení. Naopak bílé plochy i na přímém slunečním žáru zůstávají poměrně chladné, ne teplejší než je vzduch.

A pokud by stovka největších měst světa měla bílé střechy a ulice, pak by se v letních měsících tolik nezahřívala a navíc by se mohla vyhnout až 44 miliardám tun skleníkových plynů. Vyplývá to ze studie vědců z University of California Berkeley, kteří své závěry prezentovali na konferenci v kalifornském Sacramentu.

Strategie bílých měst

Zmíněné množství skleníkových plynů je přitom významné, vždyť se jedná o hmotu, jakou vyprodukuje celá lidská populace za jediný rok. Strategie bílých měst může kompenzovat také emise oxidů uhličitého, který v příštích deseti letech bude tvořit 75 procent všech skleníkových plynů.

Fyzik Hashem Akbari spočítal, že deset čtverečních metrů bílé střechy omezí produkci oxidu uhličitého o jednu metrickou tunu za rok. Podle něj by navíc v horkých oblastech světa mohly bílé střechy snížit náklady na klimatizaci až o dvacet procent.

Podle propočtů tvoří střechy asi 25 procent a chodníky 35 procent veškerého povrchu měst. Natření těchto ploch nabílo by podle Kaliforňanů mohlo oddálit nárůst emisí až o deset let.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám