Hlavní obsah

Babí léto už nebude, příští týdny budou chladnější

– PRAHA

Počasí do 20. října bude podle meteorologů teplotně podprůměrné a srážkově průměrné. Příští dny by mělo být spíše oblačno s občasným deštěm. Na přelomu září a října má být jasno či polojasno, postupně pak v říjnu bude přibývat oblačnosti. Vyplývá to z dlouhodobé předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Článek

Od neděle 21. září má být zpočátku zataženo, oblačno, občasný déšť nebo přeháňky. Oblačnost začne ubývat od čtvrtka, od kdy má být jasno či polojasno, mimo jiné ráno místy mlhy. Do konce září by nejnižší noční teploty měly být deset až čtyři a později sedm až jeden stupeň Celsia. Nejvyšší denní teploty by měli být devět až 14 a později 13 až 19 stupňů.

Pro první dekádu října předpovídají meteorologové většinou polojasno a ranní a dopolední mlhy. Postupně ale přijde velká oblačnost a místy déšť. Nejnižší noční teploty budou sedm až jeden a později deset až čtyři stupně, nejvyšší denní teploty vyšplhají na 13 až 19 stupňů.

Od 11. do 20. října má být podle meteorologů zpočátku polojasno, místy mlha nebo nízká oblačnost, ojediněle s deštěm, postupně bude oblačno až zataženo s občasným deštěm. Nejnižší noční teploty ve druhé říjnové dekádě mají být sedm až jeden stupeň, nejvyšší denní teploty pak zpočátku 11 až 17, později osm až 14 stupňů Celsia.

I chladnější léto přineslo 19 tropických dní

Končící kalendářní léto bylo proměnlivé a studenější než minulé, Češi však i o letošních prázdninách zažili řadu tropických dnů. Poprvé teploty vystoupaly nad 30 stupňů 31. května, červen přinesl v hlavním městě tři tropické dny, červenec devět a srpen pět. I když výrazné ochlazení posledních dnů na to dalo zapomenout, nad třicítku teploty vyšplhaly ještě ve dvou dnech na počátku září. Kalendářní léto tak letos přineslo 19 tropických dnů, přičemž průměr pro Česko činí 12 tropických dnů na rok.

Ve srovnáním s extrémně teplým loňským rokem s 55 tropickými dny i rokem 2006 bylo ale letošní léto výrazně chladnější. V červenci 2007 dosahovaly teploty i 38 stupňů Celsia a v jedenáctidenním období od 14. do 24. července vystoupaly teploty nad tropickou třicítku každý den. Loňský červenec byl o 1,4 stupně teplejší než dlouhodobý normál, v roce 2006 činila odchylka dokonce 4,5 stupně, letos 0,7 stupně Celsia.

Vedle prohřátých dnů si letos v létě Češi užili také několik výrazných teplotních propadů, bouřek a lijáků s poryvy silného větru, to se projevilo i v množství a rozdělení srážek.

Srpen s průměrnou měsíční teplotou 17,3 stupně byl o půl stupně teplejší než normál. Srážkově byl naopak slabší, spadlo jen 88 procent průměrného množství vody. I červen byl teplejší, než činí dlouhodobé průměry, a to o 1,9 stupně Celsia.

Září je sice podle kalendáře ještě skoro celé letním měsícem, podzim přichází až ve chvíli, kdy nastává podzimní rovnodennost, tedy 23. září, meteorologové ale považují září za podzimní měsíc, letní měsíce jsou pro ně červen, červenec a srpen. Studené počasí posledního týdne jim dává zapravdu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám