Hlavní obsah

V Česku začala topná sezóna, babí léto ještě přijde

PRAHA

V Čechách začala topná sezóna. Lidé si však užili sluníčka o něco déle než loni, řada tepláren spustila teplo zhruba o deset dní později. Podle odborníků však víkend bude hezký - přijde babí léto.

Foto: archiv, Právo

Ilustrační foto

Článek

Topná sezóna začíná podle vyhlášky ministerstva průmyslu a obchodu 1. září a končí 31. května. Nařízení však neomezuje možnou dohodu o vytápění mimo sezónu. Klesne-li například teplota pod 13 stupňů Celsia dva po sobě následující dny a nelze-li očekávat její zvýšení, je možné dodávku teplota obnovit i dříve. Platí to i obráceně. Stoupne-li teplota nad tuto hranici, dodávky tepla můžeme přerušit či omezit.

V pravdě podzimních teplot se nám dostane ještě během tohoto pracovního týdne, kdy rtuť teploměru nevystoupá výše než k 15 stupňům Celsia, přičemž přibude i srážek v podobě dešťových přeháněk v nížinách, na horách místy se sněhem. Od středy navíc můžeme čekat ranní přízemní mrazíky a teploty okolo nuly.

Babího léta se však ještě dočkáme hned během následujícího víkendu, kdy teplota vystoupá k příjemným 20 stupňům.

"Přestože současné teploty zaostávají pod dlouhodobým teplotním průměrem, který činí 15 stupňů Celsia, výzaznějšího oteplení se dočkáme již v tomto víkendu, během kterého se do Čech vrátí babí léto a teploty místy přesáhnou 20 stupňů Celsia" uvedla mluvčí Meteopressu Dagmar Honsová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám