Hlavní obsah

Indický rozsudek je nespravedlivý, řekl osvobozený entomolog Švácha

Právo, fal
DÁRDŽILING

Za nespravedlivé označil středeční rozhodnutí indického soudu Petr Švácha v reakci, kterou zaslal e-mailem deníku Právo. Z verdiktu, na jehož základě byl osvobozen a jeho kolega Emila Kučera odsouzen na tři roky, je rozčarován.

Článek

"Ačkoliv ještě ráno jsme čekali, že tři roky vězení budou potvrzeny pro nás oba, výsledek je takový, že já jsem byl potrestán pokutou 20 tisíc rupií, což je momentálně osm tisíc korun, a po zaplacení jsem byl osvobozen. Emil Kučera byl naopak za zcela stejnou činnost potrestán vězením. Odůvodnění bylo podle nás zcela irelevantní. Takže jsme tímto rozhodnutím velmi rozčarováni,“ uvedl Švácha doslova.

Zdůraznil, že se ambasáda a právníci, budou snažit o to, aby byl i Emil Kučera za podobných podmínek osvobozen. Časové zdržení tu však způsobí odvolání Kučery k vyššímu soudu.

Právník po vědcích chtěl, aby prosili o mírný trest

Švácha také pospal události, které rozsudku předcházely a pravděpodobně jej ovlivnily. "Zaprvé jsme odmítli podepsat naším právníkem připravenou petici soudu, v níž žádáme z různých důvodů, o co nejmírnější trest. V podstatě tento text přiznával naši vinu,“ popsal Švácha.

Doplnil, že místo připraveného dokumentu vyhotovili ve spolupráci s pracovníky ambasády jiný text, který jasně ukazoval, že se necítí vinni. "Byl daleko ofenzivnější. Po určitých dalších akcích pracovníků naší ambasády došlo k podstatnému obratu,“ dodal Švácha s tím ale, že konečný výsledek je nekonzistentní a zůstávající na půli cesty.

Švácha v závěru znovu zopakoval, že bude vyvynuto maximální úsilí, aby bylo rozhodnutí co nejdříve napraveno, Emil Kučera byl osvobozen a mohl se vrátit domů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám