Hlavní obsah

Al-Kajda hrozí Dánsku dalšími atentáty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DUBAJ

Teroristická síť Al-Kajda pohrozila Dánsku a dalším západním zemím opětovnými útoky za urážky islámu, kterých se podle ní dopustila dánská média. V nejnovějším prohlášením zveřejněném na internetu uvedla, že červnový útok na dánské velvyslanectví v Pákistánu byl jen začátek série akcí, jimiž chtějí islámští radikálové pomstít zveřejnění karikatur proroka Mohameda.

Foto: Faisal Mahmood , Reuters

Při útoku islamistů na dánskou ambasádu v Islámábádu zemřelo osm lidí a dvacet dalších bylo zraněno.

Článek

Video umístěné na jednom islámském webu obsahuje poselství šéfa sítě v Afghánistánu Mustafy Abú Jazída, který údajně minulý měsíc zahynul při útoku pákistánských bezpečnostních sil. Záběry rovněž ukazují domnělého sebevražedného atentátníka, jenž měl spáchat atentát z 2. června na dánské velvyslanectví v Islámábádu. Tehdy zde zahynulo osm lidí, včetně jednoho Dána.

"Již dříve jsme varovali křižácké státy, které urážejí, zesměšňují a hanobí našeho proroka a korán v médiích a okupují naše země, kradou naše bohatství a zabíjejí naše bratry, a nyní je ještě jednou varujeme, že ve správný čas a na správném místě vykonáme pomstu," prohlásil Abú Jazíd s tím, že výbuch u dánské ambasády je jen začátkem další vlny atentátů v případě, že západní státy neukončí svou agresi.

Čtyřiapadesátiminutové video je natočeno ve stylu dokumentu o útocích proti islámu, které spáchaly západní státy a zkorumpovaní muslimští vůdci. Obsahuje také záběry mladíka, stojícího vedle malého vozu naloženého výbušninami, se kterým byl údajně spáchán atentát na dánský zastupitelský úřad. "Moje poslední zpráva uctívačům kříže v Dánsku je ta, že to není první ani poslední akt pomsty," vzkázal atentátník obyvatelům skandinávského království.

Pákistánské úřady 12. srpna oznámily, že Abú Jazíd byl zabit v bojích s pákistánskými oddíly poblíž afghánských hranic. Video je datováno srpnem 2008, jedná se však o kompilaci sestříhaných záběrů z různých období.
Explozi u dánského velvyslanectví v Islámábádu způsobil sebevražedný atentátník v autě s výbušninami. Při útoku zahynulo osm lidí a dalších 20 bylo zraněno. Exploze vytvořila hluboký kráter před ambasádou a prolomila její zeď. Militantní muslimské organizace neustále hrozí Dánsku útokem poté, co dánské deníky v únoru znovu otiskly karikatury proroka Mohameda v reakci na plánovanou vraždu jejich autora islámskými radikály.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám